“Uiteindelijk gaat het altijd om mensenlevens en dat blijft bijzonder”

Wanneer er zich in Nederland een incident voordoet met grof of extreem geweld, zoals een terroristische aanslag, kan – naast de daarvoor speciaal opgeleide politie eenheden – ook een Quick Respons Team van de brandweer worden ingezet. Het Quick Respons Team (QRT) van de VRU heeft naast een hulpverlenende taak bij incidenten met de (dreiging) van geweld ook een hoogtereddingstaak. “Uiteindelijk gaat het altijd om mensenlevens”, vertelt John, regiehouder van het QRT. “En dat blijft bijzonder.”

John was 13 jaar geleden betrokken bij de oprichting van het team, dat zich toen nog enkel op hoogteredding richtte, en kan zich nog goed herinneren dat hun eerste klus hadden bij de Heus in Utrecht. ‘’Daar zit een meelfabriek en was een monteur bezig met een storing. Hij liep over de silo’s en dacht dat de silo’s overal dicht waren. Er zit namelijk een klein mangat bovenop, waar je eventueel door naar binnen kunt, en daar zit normaal gesproken een luikje op, maar dat luikje was eraf en dus is hij naar beneden gevallen. Dan val je tien meter lager in het product wat erin zit. En het is ook nog eens een stalen silo, dus als je erin wilt moet je gaan slijpen. In een meelfabriek bestaat stofexplosiegevaar, dat betekent dat er een kans op explosie is door ronddwarrelend stof, dus dan wil je niet zo snel gaan slijpen. Uiteindelijk is er één van ons via het gaatje naar beneden gegaan en hebben we een ambulanceverpleegkundige laten zakken met een speciale, kortere brancard. De silo was best wel krap, namelijk 1,75 meter bij 1 meter, waardoor een normale brancard er niet in past. Uiteindelijk konden we hem weer naar boven hijsen via het luikje.  Eenmaal boven hebben we hem, in samenwerking met de brandweer, op de ladderwagen gelegd en naar beneden gebracht en afgevoerd naar het ziekenhuis. Dat was onze allereerste klus.”

Inmiddels is alles beter ingebed in de organisatie. Waar ze in het eerste jaar geen uitrukken hadden, hebben ze er dit jaar al 20 gehad. ‘’Met grof gestemd geweld hebben we een behoorlijk groot gebied en met hoogtereddingen al helemaal. Zo gaan we zelfs tot Groningen/Friesland, Zuid-Limburg, een stukje Brabant en Noord-Holland. Er zijn in totaal namelijk maar vier hoogtereddingsteams in Nederland: Rotterdam-Rijnmond, Eindhoven (zij gaan over heel Brabant en Noord-Limburg), Terneuzen en wij’’, vertelt John. 

De meest recente redding waarvoor het QRT buiten de regio werd ingezet was in Nijmegen. Daar moesten ze vanuit de VRU, samen met het arrestatieteam, optreden om een springkussen onder een havenkraan te zetten. John vertelt: ‘’In die havenkraan zat iemand met psychische problemen. Hij was eerst in de Waal gesprongen en toen hij eruit was vluchtte hij een kraan in op de kade. Hij is vervolgens de giek ingeklommen en riep: ‘als je boven komt, dan spring ik, neem ik iemand van de politie mee en ga ik vechten’. Vijftien meter is namelijk uiteraard te hoog om gewoon van af te kunnen stappen. Ze hebben toen op ons gewacht, zodat wij er twee springkussens onder konden leggen. Vervolgens zijn twee politiemannen de kraan ingeklommen. Hij kon toen wel springen, maar dan valt hij in het kussen en is het effect weg. Uiteindelijk hebben ze hem bij z’n lurven gegrepen en veilig naar beneden gebracht. Dit incident liep al vanaf 21.30 uur ‘s avonds en wij zijn om 02.00 uur gealarmeerd. Toen had de politie zoiets van: we moeten iets doen, laat die kussens maar komen’’ en is het uiteindelijk goed afgelopen.