Natuurbrand

In de provincie Utrecht zijn veel natuurgebieden met bos, heide, gras en duinen. In de lente en de zomer neemt de kans op een natuurbrand door de droogte toe.

Natuurbranden kunnen zich snel verspreiden en op verschillende plekken tegelijk ontstaan. Daardoor is het lastig om natuurbranden onder controle te krijgen. Het grootste gevaar voor jou is dat je ingesloten raakt door het vuur en niet meer weg kan.

Wat je kunt doen bij een natuurbrand

  • Rook is giftig. Dus blijf uit de rook en bedek neus en mond met een (natte) doek.
  • Vlucht als het kan in de richting van de openbare weg of de bebouwde kom.
  • Bel 112 en vertel waar de brand is.
  • Help andere mensen en kinderen om een veilige plek te bereiken.
  • Ga weg van het incident en loop of rijd daarbij dwars op de wind met een (natte) doek voor je neus en mond (zie plaatje hieronder).

Hoe je een natuurbrand kunt voorkomen

70% van alle natuurbranden ontstaan door mensen. Soms worden branden aangestoken. Eén brandende sigaret, een stuk glas of plastic kan al de oorzaak zijn van een brand die een groot natuurgebied verwoest. Maar ook door natuurlijke oorzaken kan brand ontstaan. Bijvoorbeeld als gevolg van blikseminslag.

Met deze tips kun je een natuurbrand voorkomen

  • Gebruik in droge periodes nooit vuur in de natuur.
  • Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken.
  • Parkeer je auto niet in hoog, droog gras: een verhitte katalysator kan brand veroorzaken.
  • Parkeer op de aangewezen parkeerplekken, zodat hulpdiensten er altijd door kunnen.
  • Houd een emmer zand of water bij de hand tijdens een barbecue.
Een natuurbrand woedt over de grond. De stam van een boom staat in brand. Er is veel rook.

Risico op natuurbrand in 2 fases

In Nederland hebben we het risico op natuurbranden in 2 fases ingedeeld. Dit heeft te maken met de droogte in de natuur.

Natuurbrandrisico fase 1

In fase 1 is het nog niet zo droog in de natuur. De brandweer en de natuurbeheerders zijn voorbereid op een natuurbrand, maar hebben nog geen extra maatregelen genomen.

Toch moet je altijd opletten met vuur in de natuur. Lees daarom onze adviezen bij natuurbrandrisico fase 1.

Natuurbrandrisico fase 2

De brandweer en de natuurbeheerders houden steeds de droogte in de natuur in de gaten. Als het al langere tijd droog is in de natuur, gaan we naar fase 2. Dit betekent dat het risico op een natuurbrand groter is. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert en vragen ook jou extra voorzichtig te zijn. In sommige natuurgebieden is vuur in de natuur in deze periode daarom verboden. Je kunt helpen om natuurbranden tijdens droogte te voorkomen door onze adviezen bij natuurbrandrisico fase 2 te lezen.

Video Natuurbrandbestrijding

Binnen de Veiligheidsregio Utrecht ligt het natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug. Dit is het op één na grootste aaneengesloten bos- en heidegebied van Nederland. Het is daarom belangrijk dat wij goed voorbereid zijn om branden in natuurgebieden te bestrijden. Bekijk de video voor Natuurbrandbestrijding op de pagina Specialismen.

Video Bosbrandbestrijdingsvoertuig (CCFM)

Gaby van den Brink en Teus de Haas nemen je mee in ons CCFM-voertuig, dat speciaal bedoeld is om bosbranden te bestrijden. Op de zeven heuvelen van militair oefenterrein Leusderheide laten ze zien hoe je een natte stoplijn creëert en hoe de hydrostatische aandrijving werkt.

Een natte stoplijn is letterlijk een lijn van natte grond, die zorgt dat de brand niet verder kan. Dit houdt verdere verspreiding van brand tegen.

Meer informatie