Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06

Koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) is een gas dat je niet ziet, ruikt of proeft. Het kan onder andere vrijkomen wanneer er te weinig zuurstof aanwezig is voor een goede verbranding in bijvoorbeeld de kachel, geiser of cv-installatie.

Koolmonoxidevergiftiging

Bij een koolmonoxidevergiftiging kun je klachten krijgen als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ook kun je bewusteloos raken of zelfs overlijden. Er overlijden jaarlijks gemiddeld 10 tot 15 mensen aan een CO-vergiftiging. Om dit te voorkomen is het heel belangrijk om thuis CO-melders op te hangen.

Koolmonoxide herkennen

  • Gasvlammen gaan gelig of oranje branden in plaats van blauw, branden hoger dan normaal en flakkeren meer.
  • Ramen beslaan.
  • Je kunt last krijgen van lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, verwarring, slaperigheid, een versnelde hartslag en vermoeidheid.

Gebruik koolmonoxidemelders

Hang koolmonoxidemelders (CO-melders) of gecombineerde rook- en koolmonoxidemelders op aan het plafond. In ieder geval in de ruimte van het verwarmingstoestel en verder in ruimtes waar je langere tijd verblijft. Denk ook aan de caravan, camper of boot als daar een gastoestel of geiser aanwezig is. Een koolmonoxidemelder gaat af als de hoeveelheid koolmonoxide in de ruimte te hoog dreigt te worden.

Koolmonoxidemelders gaan ongeveer vijf tot tien jaar mee. Noteer op de melder wanneer je hem in gebruik hebt genomen en controleer regelmatig de batterijen. Of koop een melder die aangeeft dat de melder of batterijen vervangen moeten worden.

Een ongeval met koolmonoxide voorkomen

  • Zorg ervoor dat er altijd frisse lucht in huis kan stromen, zeker in de winter als de verwarming aan staat.
  • Laat de mechanische ventilatie aan staan (het systeem dat de binnenlucht met een ventilator continu naar buiten afvoert, vaak zit de stekker in de meterkast) en houd ventilatiegaten en -roosters open.
  • Laat gasapparatuur, ook als deze nieuw is, jaarlijks controleren door een erkende installateur, dan is de kans op een defect kleiner.
  • Heb je een open haard, laat de schoorsteen elk jaar vegen om verstopping te voorkomen.

Als de CO-melder afgaat

Meer informatie

Meer informatie over CO-vergiftiging en CO-melders vind je op CO-wijzer.nl.