Risico's in jouw omgeving
Het is nooit precies te voorspellen welke risico's uiteindelijk een echt gevaar opleveren in jouw omgeving. Er zijn wel een aantal belangrijke risico's in de regio Utrecht waar je extra rekening mee moeten houden. Door je te informeren, helpen we je om beter voorbereid te zijn op een ongeluk.
Cyberaanval
Een cyberaanval is het expres onklaar maken van computers, websites of servers. De systemen worden besmet met een virus of gekraakt. De aanval is vaak gericht op personen, bedrijven, het betalingsverkeer, het stroomnet of een ander systeem waarvan we afhankelijk zijn.

Droogte
Nederland heeft bijna elk jaar een periode waarin er weinig regen valt. Er verdampt dan meer water dan er in de vorm van regen neerdaalt. Dit noemen we droogte. Ook komt er minder water ons land binnen via de grote rivieren Rijn en Maas. De grondwaterstanden zijn laag of de kwaliteit van het water is slechter.

Extreem weer
Harde regen, windstoten, onweer, sneeuw en ijzel of extreme hitte. We hebben steeds vaker te maken met extreem weer. Het KNMI waarschuwt met de kleurcodes geel, oranje en rood voor de mogelijke gevaren van het weer.

Explosie- en instortingsgevaar
Een explosie ontstaat vaak door een gaslekkage of wanneer er een grote brand is. Door een explosie kunnen muren instorten en het glas uit de ramen springen. Het is belangrijk om jezelf en anderen dan snel in veiligheid te brengen.

Gevaarlijke stoffen
Sommige bedrijven in regio Utrecht werken met gevaarlijke stoffen, zoals LPG, ammoniak en chloor. Deze stoffen zijn gevaarlijk omdat ze giftig, brandbaar of explosief zijn. De stoffen worden ook vervoerd over de weg, het spoor, het water en via buizen onder de grond.

Koolmonoxide
Koolmonoxide (CO) is een gas dat je niet ziet, ruikt of proeft. Het kan onder andere vrijkomen wanneer er te weinig zuurstof aanwezig is voor een goede verbranding in bijvoorbeeld de kachel, geiser of cv-installatie.
