Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06

Adviezen bij natuurbrandgevaar risicofase 1

In natuurgebieden met bos, heide, en gras(duinen) neemt de kans op natuurbrand toe bij droog weer. In Nederland zijn er 2 fases waarin het risico op een brand in de natuur is opgedeeld. In fase 1 is het nog niet zo droog in de natuur.

De brandweer en de natuurbeheerders zijn voorbereid op een natuurbrand maar hebben nog geen extra maatregelen genomen. Toch moet je altijd opletten met vuur in de natuur. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar uitbreiden.

Roken is niet verboden maar wordt sterk afgeraden. Maak sigarettenpeuken goed uit en gooi ze weg in een afvalbak of neem ze mee naar huis. Schiet een sigarettenpeuk nooit weg.

Barbecueën

  • Barbecueën is in principe toegestaan. Een gemeente of terreinbeheerder kan echter extra regels hebben waardoor barbecueën verboden is. Controleer daarom altijd de regels van de plek waar je wilt barbecueën. Als je gaat barbecueën, zorg dan dat er altijd een blusmiddel in de buurt is. Bijvoorbeeld een emmer zand.
  • Barbecueën in de eigen tuin is toegestaan. Wel is het verstandig om altijd een blusmiddel bij de hand te houden, bijvoorbeeld een emmer zand.

Vuurkorven

  • Het stoken van een vuurkorf is alleen toegestaan als de beheerder van het recreatieterrein of het natuurgebied daar toestemming voor geeft. Vraag daarom welke regels er gelden.
  • Een vuurkorf in eigen tuin stoken mag. Dit wordt afgeraden als de tuin in de buurt van een natuurgebied ligt. Door de wind kunnen vonken zich makkelijk verspreiden en een natuurbrand veroorzaken.

Kampvuur en vreugdevuur

  • Elk vuur in de open lucht is sinds 2003 verboden. Het stoken van een kampvuur of een vreugdevuur is alleen toegestaan als de gemeente daarvoor een vergunning heeft afgegeven. Terreinbeheerders kunnen extra regels hebben.
  • Vuur stoken mag dus alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot. Maar ook dan alleen met toestemming van de beheerder van het recreatieterrein of het natuurgebied. Het is daarom in alle gevallen belangrijk om te vragen welke regels er gelden.

Wensballonnen

Het oplaten van wensballonen raden we sterk af. Wensballonnen kunnen door de wind op ongewenste plekken terechtkomen. Zo kan door de vlam in de ballon brand ontstaan. In sommige gemeenten is het daarom verboden een wensballon op te laten. Controleer daarom de regels op de plek waar je een wensballon wilt oplaten. Wil je toch een wensballon oplaten, kijk dan op de website van de brandweer voor tips en adviezen.

Parkeren auto en motor

Als je je auto of motor parkeert, zorg dan dat deze niet in het hoge gras staat. De hete uitlaat kan brand veroorzaken. Parkeer ook nooit voor de toegang tot een natuurterrein. De brandweer gebruikt deze als er brand is.