Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06
Sharon Dijksma met ambtsketen

Veiligheidsregio Utrecht realiseert 450 plekken crisisnoodopvang asielzoekers Ter Apel

11 november 2022

Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft voor asielzoekers uit Ter Apel 450 zogenoemde crisisnoodopvangplekken (CNO) geregeld. Utrecht, Veenendaal, Vijfheerenlanden en Nieuwegein hebben locaties beschikbaar gesteld.

Het Rijk heeft Veiligheidsregio’s eerder verzocht voor het einde van het jaar 450 plekken te realiseren. Veiligheidsregio Utrecht voldoet aan dit verzoek, waarbij de locaties bij de betreffende gemeenten voor een langere periode (maart en april) beschikbaar zijn voor asielzoekers. CNO is doorgaans vooral kortstondige opvang.

Sharon Dijksma, voorzitter Veiligheidsregio Utrecht: "We hebben allemaal kunnen zien onder welke erbarmelijke omstandigheden asielzoekers in Ter Apel soms moeten leven, vanwege het enorme tekort aan plekken. Ik ben blij dat gemeenten binnen onze veiligheidsregio verantwoordelijkheid nemen en helpen voorkomen dat asielzoekers op straat moeten slapen. Een dak boven je hoofd, een warme douche en eten is het minste wat je van mens tot mens kunt doen. Het is fijn dat we voor deze asielzoekers ook voor een langere periode enige vorm van zekerheid kunnen bieden als het gaat om onderdak."

Gemeenten

Crisisnoodopvangplekken zijn plekken die noodzakelijk zijn als er een tekort aan reguliere opvangplekken is voor asielzoekers die zich in Ter Apel melden. Om het COA te helpen zijn wettelijke taak te kunnen uitvoeren - iedere asielzoeker de opvangplek bieden waar hij recht op heeft - , is Veiligheidsregio's gevraagd 450 CNO-plekken te realiseren voor het einde van dit jaar. Veenendaal (groep van 156 tot april) Utrecht (groep van circa 120 tot april), Nieuwegein (groep van 100 tot maart) en Vijfheerenlanden (groep van 70 tot maart) zijn de gemeenten binnen de Veiligheidsregio die CNO hebben geregeld. Over de specifieke locaties is afgesproken dat de betreffende gemeenten daar zelf over communiceren.

Oekraïne en statushouders

Op dit moment huisvest de Veiligheidsregio Utrecht naast crisisnoodopvang voor asielzoekers 5300 vluchtelingen uit Oekraïne. Verder werkt de VRU samen met gemeenten en de provincie Utrecht aan een plan om statushouders en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV-ers) vanuit Ter Apel en overvolle asielzoekerscentra’s in de regio onder te brengen.

Het laatste nieuws

Connect & Empower event diversiteit en inclusie

27 november 2023
Op 21 november ontmoetten verschillende collega’s van de politie, Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, Veiligheidsregio Flevoland en de VRU elkaar tijdens het Connect & Empower event in Baarn. Aan bod kwam hoe je in een wereld waarin veelal traditionele (masculiene) normen heersen tot jezelf kunt blijven en je eigen unieke identiteit kunt behouden en versterken.

VRU maakt afspraken over een 'great place to work'

20 november 2023
De VRU heeft als ambitie om een 'great place to work' te zijn voor íedereen. Maar, door dit alleen maar te zeggen kom je er natuurlijk niet. Daarom voegen we nu de daad bij het woord en hebben we afspraken gemaakt om dit ook daadwerkelijk te zijn. Hiervoor heeft directeur Karen van Elk namens de VRU het charter 'diversiteit in organisaties' ondertekend.

Staatssecretaris Van der Maat (J&V) bezoek Utrechtse HUB

15 november 2023
Woensdag 15 november kregen we bijzonder bezoek: Staatssecretaris Christophe van der Maat bezocht samen met directeur-generaal Migratie Annet Bertram, directeur Nationale Opvang Organisatie voor ontheemden uit Oekraïne (NOO) Ronald Roosdorp en Manager Beleid van de programma-directie Oekraïense ontheemde Marije van der Werff onze HUB in de Jaarbeurs in Utrecht.