Sharon Dijksma met ambtsketen

Veiligheidsregio Utrecht realiseert 450 plekken crisisnoodopvang asielzoekers Ter Apel

11 november 2022

Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft voor asielzoekers uit Ter Apel 450 zogenoemde crisisnoodopvangplekken (CNO) geregeld. Utrecht, Veenendaal, Vijfheerenlanden en Nieuwegein hebben locaties beschikbaar gesteld.

Het Rijk heeft Veiligheidsregio’s eerder verzocht voor het einde van het jaar 450 plekken te realiseren. Veiligheidsregio Utrecht voldoet aan dit verzoek, waarbij de locaties bij de betreffende gemeenten voor een langere periode (maart en april) beschikbaar zijn voor asielzoekers. CNO is doorgaans vooral kortstondige opvang.

Sharon Dijksma, voorzitter Veiligheidsregio Utrecht: "We hebben allemaal kunnen zien onder welke erbarmelijke omstandigheden asielzoekers in Ter Apel soms moeten leven, vanwege het enorme tekort aan plekken. Ik ben blij dat gemeenten binnen onze veiligheidsregio verantwoordelijkheid nemen en helpen voorkomen dat asielzoekers op straat moeten slapen. Een dak boven je hoofd, een warme douche en eten is het minste wat je van mens tot mens kunt doen. Het is fijn dat we voor deze asielzoekers ook voor een langere periode enige vorm van zekerheid kunnen bieden als het gaat om onderdak."

Gemeenten

Crisisnoodopvangplekken zijn plekken die noodzakelijk zijn als er een tekort aan reguliere opvangplekken is voor asielzoekers die zich in Ter Apel melden. Om het COA te helpen zijn wettelijke taak te kunnen uitvoeren - iedere asielzoeker de opvangplek bieden waar hij recht op heeft - , is Veiligheidsregio's gevraagd 450 CNO-plekken te realiseren voor het einde van dit jaar. Veenendaal (groep van 156 tot april) Utrecht (groep van circa 120 tot april), Nieuwegein (groep van 100 tot maart) en Vijfheerenlanden (groep van 70 tot maart) zijn de gemeenten binnen de Veiligheidsregio die CNO hebben geregeld. Over de specifieke locaties is afgesproken dat de betreffende gemeenten daar zelf over communiceren.

Oekraïne en statushouders

Op dit moment huisvest de Veiligheidsregio Utrecht naast crisisnoodopvang voor asielzoekers 5300 vluchtelingen uit Oekraïne. Verder werkt de VRU samen met gemeenten en de provincie Utrecht aan een plan om statushouders en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV-ers) vanuit Ter Apel en overvolle asielzoekerscentra’s in de regio onder te brengen.

Het laatste nieuws

Digitale nieuwsbrief brengt laatste VRU nieuws op presenteerblaadje

31 mei 2023
Wil je interessant nieuws over de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) niet missen? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief van de VRU. Hierin delen wij nieuws op een aantrekkelijke manier en krijg je het op een presenteerblaadje aangereikt.

Verhoogd risico op natuurbrand vanaf 31 mei

30 mei 2023
Het is momenteel erg droog in de natuur. De brandweer en natuurbeheerders zijn daarom extra alert. Door de aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand namelijk groot. Daarom wordt vanaf 31 mei 2023 00:00 uur opgeschaald naar fase 2: een verhoogd risico op natuurbrand.

Oefening dreiging hoogwater

26 mei 2023
Op 24 en 25 mei 2023 vond de interregionale oefening van de SCOR plaats. SCOR staat voor Samenwerking Crisisbeheersing Overstroming Randstad. Op 24 mei oefenden de operationele teams van de waterkolom en de algemene kolom (veiligheidsregio’s), op 25 mei de bestuurlijke teams van de waterkolom en de algemene kolom.