Terugblik symposium ‘Zorgcontinuïteit bij rampen en crises’

27 maart 2023

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en het Netwerk Acute Zorg Midden-Nederland (NAZMN) organiseerden in samenwerking een prikkelend symposium voor zorgpartners in de niet-acute zorg. Dit alles met als doel het gesprek te voeren over het belang van een goede voorbereiding en (regionale) samenwerking bij het bestrijden van rampen en crises. 

Vanuit het verzorgingsgebied van de VRU kwamen ruim 70 crisiscoördinatoren en managers van de Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg bijeen op 16 februari in het Van der Valk hotel in Utrecht. 

Panelgesprek

Welke voorbereidingen op rampen en crises moeten zorgorganisaties zelf treffen? In welke situatie is de burgemeester betrokken? En wat is de rol van de GHOR? Dagvoorzitter Joris Prinssen, in het dagelijks leven Hoofd Calamiteitenhospitaal Utrecht, besprak bovenstaande vragen met de burgemeester van Nieuwegein Frans Backhuijs (voorzitter bestuurlijke adviescommissie Crisisbeheersing en GHOR bij de VRU), Nicolette Rigter (Directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht en GHOR) en Lukas van Spengler (Directeur Netwerk Acute Zorg Midden-Nederland). Een van de belangrijkste conclusies was dat het een groot voordeel is om elkaar al te kennen voor een crisis  en dat vooraf investeren in het netwerk helpt.  

“Besef dat je als zorginstelling onderdeel bent van de keten. Houd elkaar daarin vast.” Lukas van Spengler

“Mijn taak is vooral om de maatschappelijke impact van een crisis te managen. Om dit goed te kunnen laten verlopen is het belangrijk dat je elkaar kent.” Frans Backhuijs

“De GHOR zorgt er als onderdeel van de VRU voor dat als er moet worden opgeschaald dat slachtoffers van ongevallen, crises en rampen zo snel mogelijk passende zorg krijgen.” Nicolette Rigter

Workshops

Na het panelgesprek nam David Hoogerwerff, crisiscoördinator Maastricht UMC, iedereen mee in het scenario van het hoogwater in Limburg (2021) en de maatregelen die het ziekenhuis nam. David vertelde enthousiast over de overwegingen die van uur tot uur zijn gemaakt tot en met het vullen van zandzakken door zorgpersoneel. Vervolgens vertaalde Elsbeth Beeke (VRU) de Limburgse situatie naar die van de VRU. Daarnaast gaf ze de deelnemers praktische tips mee over hoe voor te bereiden in het gelal van hoog water.

Met de Covid-19 crisis nog vers in het geheugen, vertelde Milou Gerits (Arts infectieziektebestrijding) van de GGD regio Utrecht, over de werkwijze van de GGD en besprak zij het belang van optimale voorbereiding van de zorgsector op een volgende infectieziekte-uitbraak. Wanneer heeft een zorgorganisatie een meldplicht? Welke maatregelen kunnen instellingen zelf nemen? Milou besprak stellingen en prikkelde hiermee de deelnemers.

Indrukken symposium

“De belangrijkste take away voor mij is dat we ons niet alleen moeten voorbereiden op een crisis gerelateerd aan onze eigen zorgverlening. Een crisis van buitenaf zoals een overstroming of infectieziekte, is minstens zo ingrijpend en in sommige opzichten lastiger omdat je voor de informatievoorziening afhankelijk bent van anderen. Ik heb weer wat nieuwe ideeën om binnen de organisatie mee aan de slag te gaan, maar heb ook een beter beeld over welke ondersteuning we kunnen vragen bij GHOR. Een waardevolle ochtend dus!”, aldus een van de deelnemers werkzaam in de specialistische GGZ.

Koen van Dorland werkzaam als account- en netwerkfunctionaris bij de GHOR blikt tevreden terug op het symposium: “Als GHOR vinden wij het fijn om iedereen na een periode van contact op afstand weer fysiek aanwezig te zien. Het symposium is een mooie manier om kennis- en informatie uit te wisselen. Daarnaast biedt het voor ons als GHOR ook de mogelijkheid om een beeld op te halen over hoe de zorginstellingen in onze regio zijn voorbereid op rampen en crises, waar de knelpunten zitten en wat ons als keten nog te doen staat.”

Het laatste nieuws

5 juni maandelijkse sirenetest en testbericht NL-Alert

5 juni 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 5 juni. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Ook ontvangt iedereen vandaag een testbericht van NL-Alert.

Digitale nieuwsbrief brengt laatste VRU nieuws op presenteerblaadje

31 mei 2023
Wil je interessant nieuws over de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) niet missen? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief van de VRU. Hierin delen wij nieuws op een aantrekkelijke manier en krijg je het op een presenteerblaadje aangereikt.

Verhoogd risico op natuurbrand vanaf 31 mei

30 mei 2023
Het is momenteel erg droog in de natuur. De brandweer en natuurbeheerders zijn daarom extra alert. Door de aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand namelijk groot. Daarom wordt vanaf 31 mei 2023 00:00 uur opgeschaald naar fase 2: een verhoogd risico op natuurbrand.