Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06

Stilstaan bij een jaar oorlog in Oekraïne

14 februari 2023

Op 24 februari vindt in en rondom de Jaarbeurs een landelijke bijeenkomst plaats voor vluchtelingen uit Oekraïne en de mensen die hen hebben opgevangen in Nederland. Het programma staat in het teken van stilstaan bij een jaar oorlog, herdenken, ontmoeten en elkaar steun en hoop geven voor de toekomst. De locatie is de Jaarbeurs (Hal 1) in Utrecht. Het is de plek die voor een groot deel van de vluchtelingen uit Oekraïne het eindpunt van hun vlucht markeerde en het startpunt werd van hun verblijf in Nederland.

Het idee voor een centrale landelijke herdenkingsbijeenkomst komt uit de Oekraïense gemeenschap van Vital’nya in Utrecht. Bij Vital’nya - letterlijk huiskamer in het Oekraïens - komen sinds 1 april vorig jaar vluchtelingen uit Oekraïne samen om onder elkaar te zijn, lessen te volgen, culturele evenementen bij te wonen en deel te nemen aan groepsgesprekken traumaverwerking. Vital’nya heeft de Veiligheidsregio Utrecht, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de gemeente Utrecht bereid gevonden om het initiatief mede te faciliteren.

De Veiligheidsregio Utrecht heeft sinds april 2022 ongeveer 10.000 vluchtelingen kortdurend in de Jaarbeurs opgevangen en weer uitgeplaatst naar gemeenten met opvanglocaties. Tot en met de zomerperiode was het nog erg druk, dagelijks kwamen ongeveer 100 Oekraïners in de Jaarbeurs binnen. Daarna werd het rustiger en kwamen er gemiddeld 25 mensen per dag binnen. Ook rond de feestdagen was het weer een aantal weken drukker. Elke dag zijn tolken/vertalers aanwezig, een zorgteam, mensen om te registeren en te zorgen voor uitplaatsing naar huisvesting en daarnaast een cateringteam.

Leden van gastgezinnen, vrijwilligers, hulpverleners en medewerkers van de veiligheidsregio’s en overheden zijn van harte welkom op 24 februari. De tickets die voor dit evenement beschikbaar waren, zijn inmiddels uitverkocht. 

Meer informatie


Meer informatie over dit evenement is te vinden op: www.24lyutoho.nl

Het laatste nieuws

Connect & Empower event diversiteit en inclusie

27 november 2023
Op 21 november ontmoetten verschillende collega’s van de politie, Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, Veiligheidsregio Flevoland en de VRU elkaar tijdens het Connect & Empower event in Baarn. Aan bod kwam hoe je in een wereld waarin veelal traditionele (masculiene) normen heersen tot jezelf kunt blijven en je eigen unieke identiteit kunt behouden en versterken.

VRU maakt afspraken over een 'great place to work'

20 november 2023
De VRU heeft als ambitie om een 'great place to work' te zijn voor íedereen. Maar, door dit alleen maar te zeggen kom je er natuurlijk niet. Daarom voegen we nu de daad bij het woord en hebben we afspraken gemaakt om dit ook daadwerkelijk te zijn. Hiervoor heeft directeur Karen van Elk namens de VRU het charter 'diversiteit in organisaties' ondertekend.

Staatssecretaris Van der Maat (J&V) bezoek Utrechtse HUB

15 november 2023
Woensdag 15 november kregen we bijzonder bezoek: Staatssecretaris Christophe van der Maat bezocht samen met directeur-generaal Migratie Annet Bertram, directeur Nationale Opvang Organisatie voor ontheemden uit Oekraïne (NOO) Ronald Roosdorp en Manager Beleid van de programma-directie Oekraïense ontheemde Marije van der Werff onze HUB in de Jaarbeurs in Utrecht.