Stilstaan bij een jaar oorlog in Oekraïne

14 februari 2023

Op 24 februari vindt in en rondom de Jaarbeurs een landelijke bijeenkomst plaats voor vluchtelingen uit Oekraïne en de mensen die hen hebben opgevangen in Nederland. Het programma staat in het teken van stilstaan bij een jaar oorlog, herdenken, ontmoeten en elkaar steun en hoop geven voor de toekomst. De locatie is de Jaarbeurs (Hal 1) in Utrecht. Het is de plek die voor een groot deel van de vluchtelingen uit Oekraïne het eindpunt van hun vlucht markeerde en het startpunt werd van hun verblijf in Nederland.

Het idee voor een centrale landelijke herdenkingsbijeenkomst komt uit de Oekraïense gemeenschap van Vital’nya in Utrecht. Bij Vital’nya - letterlijk huiskamer in het Oekraïens - komen sinds 1 april vorig jaar vluchtelingen uit Oekraïne samen om onder elkaar te zijn, lessen te volgen, culturele evenementen bij te wonen en deel te nemen aan groepsgesprekken traumaverwerking. Vital’nya heeft de Veiligheidsregio Utrecht, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de gemeente Utrecht bereid gevonden om het initiatief mede te faciliteren.

De Veiligheidsregio Utrecht heeft sinds april 2022 ongeveer 10.000 vluchtelingen kortdurend in de Jaarbeurs opgevangen en weer uitgeplaatst naar gemeenten met opvanglocaties. Tot en met de zomerperiode was het nog erg druk, dagelijks kwamen ongeveer 100 Oekraïners in de Jaarbeurs binnen. Daarna werd het rustiger en kwamen er gemiddeld 25 mensen per dag binnen. Ook rond de feestdagen was het weer een aantal weken drukker. Elke dag zijn tolken/vertalers aanwezig, een zorgteam, mensen om te registeren en te zorgen voor uitplaatsing naar huisvesting en daarnaast een cateringteam.

Leden van gastgezinnen, vrijwilligers, hulpverleners en medewerkers van de veiligheidsregio’s en overheden zijn van harte welkom op 24 februari. De tickets die voor dit evenement beschikbaar waren, zijn inmiddels uitverkocht. 

Meer informatie


Meer informatie over dit evenement is te vinden op: www.24lyutoho.nl

Het laatste nieuws

5 juni maandelijkse sirenetest en testbericht NL-Alert

5 juni 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 5 juni. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Ook ontvangt iedereen vandaag een testbericht van NL-Alert.

Digitale nieuwsbrief brengt laatste VRU nieuws op presenteerblaadje

31 mei 2023
Wil je interessant nieuws over de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) niet missen? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief van de VRU. Hierin delen wij nieuws op een aantrekkelijke manier en krijg je het op een presenteerblaadje aangereikt.

Verhoogd risico op natuurbrand vanaf 31 mei

30 mei 2023
Het is momenteel erg droog in de natuur. De brandweer en natuurbeheerders zijn daarom extra alert. Door de aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand namelijk groot. Daarom wordt vanaf 31 mei 2023 00:00 uur opgeschaald naar fase 2: een verhoogd risico op natuurbrand.