Start bouw nieuwe meldkamer Midden-Nederland

31 oktober 2022

Afgelopen vrijdag werd in Hilversum officieel het startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe 112-meldkamer Midden-Nederland. De nieuwe gemeenschappelijke meldkamer, waarvan zowel de politie als de ambulancezorg, de brandweer en Crisisbeheersing gebruik gaan maken, wordt in het nieuw te bouwen politiebureau van Hilversum gevestigd.

Samenwerking

De bouw van de nieuwe locatie is een samenwerking tussen de politie, de ambulancezorg en de veiligheidsregio’s Gooi en Vechtstreek, Flevoland en Utrecht. Namens de VRU waren voorzitter van de bestuurlijke stuurgroep Meldkamer Midden-Nederland Lucas Bolsius, kwartiermaker Jan van Neerven en commissielid Huisvesting Meldkamer Midden-Nederland Rob Hoekstra bij de start van de bouw aanwezig.

'Meldkamer van de toekomst'

Lucas Bolsius sprak over hoe bijzonder deze nieuwe meldkamer wordt: "De nieuwe meldkamer is een van tien meldkamers die samen een landelijk netwerk vormen. Het is een hypermoderne meldkamer, want de techniek gaat zo ontzettend snel. Dít wordt de meldkamer van de toekomst."

Tijdscapsule

Op het diepste punt van de bouwlocatie werd door een vertegenwoordiging van de drie verschillende disciplines een ‘tijdscapsule’ geplaatst, waarin medewerkers, omwonenden en bestuurders kenmerkende voorwerpen, een boodschap of een wens achter hebben gelaten voor de toekomst. Dit vormt de symbolische basis waarop de meldkamer wordt gebouwd.

Planning

Als alles volgens planning verloopt is het nieuwe gebouw in het voorjaar van 2024 klaar. Daarna start de inrichting. Vanaf 2025 gaan de meldkamers van de veiligheidsregio’s Gooi en Vechtstreek, Flevoland en Utrecht op de nieuwe locatie verder als gemeenschappelijke meldkamer Midden-Nederland. Daarmee maken zij deel uit van het landelijke netwerk van 10 gemeenschappelijke meldkamers dat elkaar kan vervangen.

Het laatste nieuws

5 juni maandelijkse sirenetest en testbericht NL-Alert

5 juni 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 5 juni. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Ook ontvangt iedereen vandaag een testbericht van NL-Alert.

Digitale nieuwsbrief brengt laatste VRU nieuws op presenteerblaadje

31 mei 2023
Wil je interessant nieuws over de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) niet missen? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief van de VRU. Hierin delen wij nieuws op een aantrekkelijke manier en krijg je het op een presenteerblaadje aangereikt.

Verhoogd risico op natuurbrand vanaf 31 mei

30 mei 2023
Het is momenteel erg droog in de natuur. De brandweer en natuurbeheerders zijn daarom extra alert. Door de aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand namelijk groot. Daarom wordt vanaf 31 mei 2023 00:00 uur opgeschaald naar fase 2: een verhoogd risico op natuurbrand.