Schaatsen op natuurijs momenteel gevaarlijk

10 januari 2024

Al enkele dagen zit de temperatuur in onze regio onder het vriespunt. Met een laag ijs op het water kan het verleidelijk zijn om de schaatsen uit het vet te halen en het ijs op te gaan. Maar schaatsen op natuurijs kan gevaarlijk zijn.

Vanwege het hoogwater draaien de gemalen volop om het overtollig water af te voeren. Hierdoor kan er onder het ijs een sterke stroming staan waardoor het ijs onbetrouwbaar is. Door dalende waterstanden kan er bovendien lucht tussen de ijslaag en het water komen, wat ook tot gevaarlijke situaties kan leiden. Op de website van de Unie van waterschappen staat meer informatie.

Ook Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden waarschuwt voor schaatsen op natuurijs. Normaal zetten zij de gemalen stil om de ijsvorming te bevorderen, maar vanwege het hoogwater kunnen zij hier nu niet aan meewerken. Ook geven zij aan dat de temperaturen vanaf donderdag weer stijgen en de ijslaag op natuurijs hierdoor niet dik genoeg wordt om te kunnen schaatsen. Je leest er meer over op de website van Stichtse Rijnlanden.

Tips voor veilig schaatsen
Als je gaat schaatsen op natuurijs let dan op het volgende:

  • Schaats nooit alleen
  • Neem een touw en priem mee
  • Nooit schaatsen in het donker of bij mist
  • Kijk uit voor windwakken, bijvoorbeeld onder bruggen

Meer informatie over waar en hoe je veilig kan schaatsen, vind je hier.

Het laatste nieuws

Wat moet je doen als er geen water uit je kraan komt?

16 februari 2024
In Nederland komt er meestal schoon water uit de kraan. Toch kan het gebeuren dat er geen water is. Dat gebeurde op 15 februari in Zeist en Driebergen. Daar haperde de watervoorziening, wat inmiddels is verholpen. Wat moet je doen als er geen water is?

5 februari maandelijkse sirenetest

5 februari 2024
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 5 februari. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.

VRU verwelkomt 62 nieuwe medewerkers

5 februari 2024
Op woensdagavond 31 januari 2024 vond op de brandweerpost in Zeist een introductiebijeenkomst plaats voor nieuwe VRU-medewerkers. Maar liefst 62 collega’s leerden daar tijdens een vol programma de VRU in al haar facetten kennen.