Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06

Rookmelderverplichting en brandveiligheid in studentenwoningen

3 november 2021

De VRU start in november met een brandveiligheidscampagne gericht op studenten. Het doel van deze actie is om het veiligheidsbewustzijn van studenten te vergroten en hen bewuster te maken van hun eigen brandveiligheid. 

Rookmelders verplicht in studentenhuizen vanaf 1 juli 2022
Op dit moment zijn rookmelders in nieuwbouw al verplicht, maar vanaf 1 juli 2022 zijn deze óók verplicht in bestaande bouw, dat betekent ook in studentenhuizen. Als het gaat om brandveiligheid in studentenhuizen, dan valt er nog wat te winnen. Maar wie is hiervoor verantwoordelijk: de studenten of de huisbazen/hospita’s? Volgens Diana Bouwman, specialist (Brand)Veilig Leven van de VRU zijn zowel de verhuurder als de studenten zelf verantwoordelijk. “De verhuurder moet in eerste instantie zorg dragen voor een brandveilig pand, denk hierbij aan het ophangen van werkende rookmelders op de daarvoor bestemde plekken en de aanwezigheid van blusmaterialen. Ook moeten deuren in de vluchtroute gemakkelijk en snel te openen zijn. Daarnaast zijn de studenten als huurder zelf ook verantwoordelijk voor hun eigen brandveiligheid, door bijvoorbeeld regelmatig (het liefst iedere maand) de aanwezige rookmelders te testen”.

Bewustwordingsactie onder studenten
Om bij te dragen aan het veiligheidsbewustzijn onder studenten heeft de VRU een video ontwikkeld waarin het testen van rookmelders in studentenhuizen wordt gepromoot (bekijk de video hieronder). Ook worden er posters in de buurt van hogescholen en universiteiten opgehangen, liggen er zogenoemde ‘boomerangkaarten’ in Utrechtse café’s en staat er een artikel in IndeBuurt.

Wat kun je als student zelf doen om je eigen brandveiligheid te vergroten?

  • Ga in gesprek met je huisbaas over brandveiligheid bij jou thuis. Jullie hebben hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Heb je hulp nodig? Via 06 12 95 85 99 kun je de brandweer direct WhatsAppen over alles wat te maken heeft met brandveiligheid thuis.
  • Test regelmatig (liefst maandelijks) je rookmelders. Als de rookmelder het niet doet, heb je er immers niks aan. Haal ook af en toe de stofzuiger erlangs, dan gaat de rookmelder niet onnodig piepen.
  • Laad je telefoon op een harde ondergrond op en haal stekkers uit het stopcontact als je apparaten opgeladen zijn. 
  • Doe ’s nachts de binnendeuren dicht: brand wordt vertraagd door dichte deuren.
  • Houd je vluchtwegen vrij, zodat je als het nodig is snel kunt wegkomen. Plaats dus niet onnodig spullen als fietsen of bierkratjes in je vluchtroute.

Wil je meer tips over brandveiligheid?
Op https://www.brandweer.nl/onderwerpen/studenten/ staat nog veel meer informatie over wat je kunt doen om je eigen brandveiligheid te vergroten.  

Student Otmar2

Otmar (21 jaar), student Communicatiewetenschappen, woont in de wijk Zuilen in een studentenhuis

"Dat rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht zijn in alle huizen, dus ook studentenhuizen, is nieuw voor mij. Ik vind het een taak van de huisbaas om ervoor te zorgen dat het huis brandveilig is. Je kunt hier natuurlijk zelf ook aan bijdragen als je ziet dat iets beter of veiliger kan en door zelf te testen of die rookmelders überhaupt werken."

Student Niels3

Niels (30 jaar), student HBO Communicatie, woont in de wijk Lunetten in een studentenhuis

"Wij hebben een keer in de nacht zware rookontwikkeling gehad in ons gebouw. Door de rookmelders waren we er gelukkig op tijd bij. Ik vind brandveiligheid dus wel belangrijk, maar ik vind het een taak van de huisbaas om dit te regelen. Hij zou wat mij betreft rookmelders moeten ophangen en indien nodig vervangen. Maar, je hebt als bewoner natuurlijk ook zelf een verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld om te controleren of alles werkt."

Student Eugenev2

Eugene (27 jaar) student Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement, woont op de Uithof in een studentenhuis

Ik vind het rookmelders wel belangrijk, want als er ooit een brand ergens in mijn gebouw, dan is het wel fijn om gelijk te horen dat er iets aan de hand is. Wat mij betreft is brandveiligheid een verantwoordelijkheid van beide: de huisbaas moet ervoor zorgen dat er überhaupt rookmelders aanwezig zijn, maar het is de taak van de studenten zelf om meldingen te maken als er iets defect is.

Het laatste nieuws

Connect & Empower event diversiteit en inclusie

27 november 2023
Op 21 november ontmoetten verschillende collega’s van de politie, Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, Veiligheidsregio Flevoland en de VRU elkaar tijdens het Connect & Empower event in Baarn. Aan bod kwam hoe je in een wereld waarin veelal traditionele (masculiene) normen heersen tot jezelf kunt blijven en je eigen unieke identiteit kunt behouden en versterken.

VRU maakt afspraken over een 'great place to work'

20 november 2023
De VRU heeft als ambitie om een 'great place to work' te zijn voor íedereen. Maar, door dit alleen maar te zeggen kom je er natuurlijk niet. Daarom voegen we nu de daad bij het woord en hebben we afspraken gemaakt om dit ook daadwerkelijk te zijn. Hiervoor heeft directeur Karen van Elk namens de VRU het charter 'diversiteit in organisaties' ondertekend.

Staatssecretaris Van der Maat (J&V) bezoek Utrechtse HUB

15 november 2023
Woensdag 15 november kregen we bijzonder bezoek: Staatssecretaris Christophe van der Maat bezocht samen met directeur-generaal Migratie Annet Bertram, directeur Nationale Opvang Organisatie voor ontheemden uit Oekraïne (NOO) Ronald Roosdorp en Manager Beleid van de programma-directie Oekraïense ontheemde Marije van der Werff onze HUB in de Jaarbeurs in Utrecht.