Rookmelderverplichting en brandveiligheid in studentenwoningen

De VRU start in november met een brandveiligheidscampagne gericht op studenten. Het doel van deze actie is om het veiligheidsbewustzijn van studenten te vergroten en hen bewuster te maken van hun eigen brandveiligheid. 

Boomerangkaart Ik moet je iets melden

Rookmelders verplicht in studentenhuizen vanaf 1 juli 2022
Op dit moment zijn rookmelders in nieuwbouw al verplicht, maar vanaf 1 juli 2022 zijn deze óók verplicht in bestaande bouw, dat betekent ook in studentenhuizen. Als het gaat om brandveiligheid in studentenhuizen, dan valt er nog wat te winnen. Maar wie is hiervoor verantwoordelijk: de studenten of de huisbazen/hospita’s? Volgens Diana Bouwman, specialist (Brand)Veilig Leven van de VRU zijn zowel de verhuurder als de studenten zelf verantwoordelijk. “De verhuurder moet in eerste instantie zorg dragen voor een brandveilig pand, denk hierbij aan het ophangen van werkende rookmelders op de daarvoor bestemde plekken en de aanwezigheid van blusmaterialen. Ook moeten deuren in de vluchtroute gemakkelijk en snel te openen zijn. Daarnaast zijn de studenten als huurder zelf ook verantwoordelijk voor hun eigen brandveiligheid, door bijvoorbeeld regelmatig (het liefst iedere maand) de aanwezige rookmelders te testen”.

Bewustwordingsactie onder studenten
Om bij te dragen aan het veiligheidsbewustzijn onder studenten heeft de VRU een video ontwikkeld waarin het testen van rookmelders in studentenhuizen wordt gepromoot (bekijk de video hieronder). Ook worden er posters in de buurt van hogescholen en universiteiten opgehangen, liggen er zogenoemde ‘boomerangkaarten’ in Utrechtse café’s en staat er een artikel in IndeBuurt.

Wat kun je als student zelf doen om je eigen brandveiligheid te vergroten?

  • Ga in gesprek met je huisbaas over brandveiligheid bij jou thuis. Jullie hebben hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Heb je hulp nodig? Via 06 12 95 85 99 kun je de brandweer direct WhatsAppen over alles wat te maken heeft met brandveiligheid thuis.
  • Test regelmatig (liefst maandelijks) je rookmelders. Als de rookmelder het niet doet, heb je er immers niks aan. Haal ook af en toe de stofzuiger erlangs, dan gaat de rookmelder niet onnodig piepen.
  • Laad je telefoon op een harde ondergrond op en haal stekkers uit het stopcontact als je apparaten opgeladen zijn. 
  • Doe ’s nachts de binnendeuren dicht: brand wordt vertraagd door dichte deuren.
  • Houd je vluchtwegen vrij, zodat je als het nodig is snel kunt wegkomen. Plaats dus niet onnodig spullen als fietsen of bierkratjes in je vluchtroute.

Wil je meer tips over brandveiligheid?
Op https://www.brandweer.nl/onderwerpen/studenten/ staat nog veel meer informatie over wat je kunt doen om je eigen brandveiligheid te vergroten.  

Student Otmar

Otmar (21 jaar), student Communicatiewetenschappen, woont in de wijk Zuilen in een studentenhuis

"Dat rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht zijn in alle huizen, dus ook studentenhuizen, is nieuw voor mij. Ik vind het een taak van de huisbaas om ervoor te zorgen dat het huis brandveilig is. Je kunt hier natuurlijk zelf ook aan bijdragen als je ziet dat iets beter of veiliger kan en door zelf te testen of die rookmelders überhaupt werken."

Student Niels

Niels (30 jaar), student HBO Communicatie, woont in de wijk Lunetten in een studentenhuis

"Wij hebben een keer in de nacht zware rookontwikkeling gehad in ons gebouw. Door de rookmelders waren we er gelukkig op tijd bij. Ik vind brandveiligheid dus wel belangrijk, maar ik vind het een taak van de huisbaas om dit te regelen. Hij zou wat mij betreft rookmelders moeten ophangen en indien nodig vervangen. Maar, je hebt als bewoner natuurlijk ook zelf een verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld om te controleren of alles werkt."

Student Eugene

Eugene (27 jaar) student Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement, woont op de Uithof in een studentenhuis

Ik vind het rookmelders wel belangrijk, want als er ooit een brand ergens in mijn gebouw, dan is het wel fijn om gelijk te horen dat er iets aan de hand is. Wat mij betreft is brandveiligheid een verantwoordelijkheid van beide: de huisbaas moet ervoor zorgen dat er überhaupt rookmelders aanwezig zijn, maar het is de taak van de studenten zelf om meldingen te maken als er iets defect is.

Ander nieuws

Marcel van Westendorp
15/08/2022

Marcel: “In drie weken hebben we een complete opvanglocatie opgetuigd”

Wat doe je als je de vraag krijgt of je binnen drie weken een opvanglocatie voor 72 asielzoekers kunt regelen? Even slikken en dan snel aan de slag! Projectleider Marcel van Westendorp van de Veiligheidsregio Utrecht heeft de afgelopen maand samen met collega’s van de gemeente Veenendaal alles op alles gezet om dit te realiseren. En, het ís gelukt! Lees in zijn verhaal hoe Marcel dit proces heeft ervaren.

Lees meer
Vuelta team
12/08/2022

“Een goede voorbereiding samen met onze partners is het halve werk”

Volgende week gaat één van de grootste wielerrondes ter wereld van start: De Vuelta, die met drie etappes door Nederland koerst. In aanloop naar de Vuelta, spraken we met drie betrokkenen vanuit de VRU: projectleider Bram Jacobs (crisisbeheersing), Gijsbert Voskamp (Brandweer) en Wouter den Hartog (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) over de voorbereidingen.

Lees meer
Foto van de crisisnoodopvang locatie in Veenendaal
08/08/2022

Nieuwe CNO locatie in Veenendaal

De afgelopen drie weken heeft de VRU samen met de gemeente Veenendaal hard gewerkt om per 8 augustus en nieuwe crisisnoodopvang locatie te kunnen openen in Veenendaal, ter ontlasting van Ter Apel. Vanaf vandaag gaat deze locatie open en worden einde van de middag de nieuwe bewoners ontvangen. Op deze speciaal ingerichte locatie worden 72 vluchtelingen gehuisvest tot 1 oktober aanstaande.

Lees meer