Partners van de VRU: Defensie

2 augustus 2023

De Veiligheidsregio Utrecht werkt samen met een groot aantal partners om incidenten en crises te bestrijden. In de serie Partners van de VRU laten we onze crisispartners aan het woord over die samenwerking. In deze aflevering staat het Ministerie van Defensie centraal.

De VRU en het ministerie werken nauw samen om voorbereid te zijn op crisissituaties. Tijdens grote, multidisciplinaire oefeningen stemmen de partners onder meer af wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe de communicatie moet verlopen.

Ook heeft de Veiligheidsregio de beschikking over een Regionaal Militair Operationeel Adviseur (RMOA). Deze militair adviseert de Veiligheidsregio over de middelen die Defensie kan bieden tijdens crisissituaties. Wanneer de Veiligheidsregio behoefte heeft aan militaire ondersteuning, zorgt de RMOA ervoor dat verzoeken worden ingediend, beoordeeld en uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van helikopters bij een grote bosbrand of het ondersteunen van de politie met specialistische zoekteams.

Het laatste nieuws

2 oktober maandelijkse sirenetest

2 oktober 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 2 oktober. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.

Nieuwe huisstijl voor Veiligheidsregio Utrecht

2 oktober 2023
Vandaag presenteert de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) haar nieuwe logo en bijbehorende huisstijl. Met deze nieuwe huisstijl gaat de VRU met de tijd mee en wordt voldaan aan alle eisen met betrekking tot digitale toegankelijkheid.

Noodopvang Oekraïense vluchtelingen in Jaarbeurs overvol: 'Sluiting opvang voor nieuwe vluchtelingen dreigt'

2 oktober 2023
De noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs Hub loopt over. Daarover spraken burgemeester Sharon Dijksma van gemeente Utrecht en directeur VRU Jaap Donker vandaag (2 oktober) met de media. Als er niet snel duurzame plekken elders in het land komen, moeten we uiteindelijk nieuwe vluchtelingen weigeren bij de opvanglocatie in de Jaarbeurs.