Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06

Noodopvang Oekraïense vluchtelingen in Jaarbeurs overvol

2 oktober 2023

Sluiting opvang voor nieuwe vluchtelingen dreigt

De noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs Hub loopt over. Daarover spraken burgemeester Sharon Dijksma van gemeente Utrecht en directeur VRU Jaap Donker vandaag (2 oktober) met de media. Als er niet snel duurzame plekken elders in het land komen, moeten we uiteindelijk nieuwe vluchtelingen weigeren bij de opvanglocatie in de Jaarbeurs.

De Veiligheidsregio Utrecht heeft een doorstroomlocatie (Hub) in de Jaarbeurs in Utrecht (naast Utrecht zijn er nog enkele Hub’s in het land). Oekraïense vluchtelingen die ons land binnenkomen en in Utrecht aankomen kunnen daar terecht. Hier kunnen ze even op adem komen en worden ze geregistreerd. Zo snel mogelijk wordt voor hen een andere meer geschikte woonplek gezocht, dat kan in iedere veiligheidsregio zijn. Het proces duurt in principe een dag, maar kan soms langer duren afhankelijk van de situatie. De VRU vindt het belangrijk actief te ondersteunen in deze grote opgave en de Oekraïners te helpen die voor oorlog moeten vluchten.


In de Jaarbeurs Hub zijn normaal 100 plekken ingericht voor overnachting, maar op 1 oktober sliepen er 186 mensen. Als er niet snel andere plekken bij komen, zal de Jaarbeurs moeten sluiten voor nieuwe vluchtelingen. De burgemeester heeft andere regio’s opgeroepen om meer opvangplekken te realiseren. Het plaatsen wordt steeds lastiger, al maanden is de bezetting in Nederland meer dan 95% en is het nodig dat overal in Nederland naar nieuwe locaties wordt gezocht.

Inmiddels is 99% van de plekken in Nederland bezet. Momenteel komen er elke week tussen de 200 en 250 mensen aan in Nederland. In totaal zijn er bijna 100.000 Oekraïners geregistreerd als vluchteling in Nederland. Daarvan is ongeveer een vijfde via een eigen netwerk opgevangen of bijvoorbeeld ondergebracht bij een gastgezin

Het laatste nieuws

Connect & Empower event diversiteit en inclusie

27 november 2023
Op 21 november ontmoetten verschillende collega’s van de politie, Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, Veiligheidsregio Flevoland en de VRU elkaar tijdens het Connect & Empower event in Baarn. Aan bod kwam hoe je in een wereld waarin veelal traditionele (masculiene) normen heersen tot jezelf kunt blijven en je eigen unieke identiteit kunt behouden en versterken.

VRU maakt afspraken over een 'great place to work'

20 november 2023
De VRU heeft als ambitie om een 'great place to work' te zijn voor íedereen. Maar, door dit alleen maar te zeggen kom je er natuurlijk niet. Daarom voegen we nu de daad bij het woord en hebben we afspraken gemaakt om dit ook daadwerkelijk te zijn. Hiervoor heeft directeur Karen van Elk namens de VRU het charter 'diversiteit in organisaties' ondertekend.

Staatssecretaris Van der Maat (J&V) bezoek Utrechtse HUB

15 november 2023
Woensdag 15 november kregen we bijzonder bezoek: Staatssecretaris Christophe van der Maat bezocht samen met directeur-generaal Migratie Annet Bertram, directeur Nationale Opvang Organisatie voor ontheemden uit Oekraïne (NOO) Ronald Roosdorp en Manager Beleid van de programma-directie Oekraïense ontheemde Marije van der Werff onze HUB in de Jaarbeurs in Utrecht.