NL-Alert testbericht

5 december 2022

Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit. Maandag 5 december 2022 wordt het volgende testbericht uitgezonden.

Hoe weet ik dat het om een testbericht gaat en niet om een noodsituatie?


In het bericht staat dat het om een testbericht gaat. Het testbericht heeft de volgende tekst:

“NL-Alert 05-12-2022 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english"

Waarom heb ik meerdere testberichten ontvangen?

Het vaker ontvangen van een NL-Alert testbericht kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je de melding van het NL-Alert testbericht niet goed wegdrukt, kan het NL-Alert zich opnieuw tonen totdat het ‘gelezen’ wordt. Ook kan op een telefoon met het Android besturingssysteem een herhaalfunctie zijn ingesteld voor algemene berichtgeving. Hierdoor wordt het NL-Alert opnieuw getoond.

Een andere uitleg kan zijn dat je een telefoon hebt met dubbele simkaart. Of een oudere mobiele telefoon die het NL-Alert kan ontvangen op twee kanalen. Een NL-Alert wordt uitgezonden via twee verschillende kanalen: één kanaal voor oudere mobiele telefoons en één voor nieuwere telefoons. Sommige oudere mobiele telefoons ontvangen beide kanalen. Daardoor ontvangen die telefoons het NL-Alert dubbel.

Ik heb geen NL-Alert testbericht ontvangen. Hoe kan dat?

NL-Alert werkt anders dan een email of SMS die je altijd ontvangt, ook als je telefoon uit staat. Om een NL-Alert te ontvangen moet je telefoon aan staan en verbonden zijn met een Nederlands mobiel netwerk. Als je een NL-Alert mist, wordt het later toch niet opnieuw op je telefoon getoond.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je geen NL-Alert testbericht hebt ontvangen.

  • Je gebruikte de vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
  • Je had tijdelijk geen bereik.
  • Je was vlakbij de grens en je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische provider.
  • Je hebt een oudere (2G of 3G) telefoon die je zelf moet instellen.
  • Je telefoon is vanuit het buitenland ingevoerd. Dan is je telefoon voorzien van software die niet altijd goed werkt voor de Europese markt.

Bekijk deze video voor meer uitleg.

Ik ontving het testbericht later dan 12:00. Hoe kan dat?

Over het algemeen wordt een NL-Alert een uur uitgezonden. Het kan zijn dat je telefoon het NL-Alert testbericht niet op de bekend gemaakte tijd ontvangt. Maar pas later in dat uur. Dit heeft verschillende redenen.

  • Je gebruikte vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit op het bekend gemaakte tijdstip.
  • Je had tijdelijk geen bereik op het bekend gemaakte tijdstip.
  • Je was in een grensregio en je telefoon was tijdelijk verbonden met een Duitse of Belgische zendmast.

Meer weten? Bekijk dan ook eens deze video.

Ik heb mijn mobiele telefoon niet ingesteld voor NL-Alert, maar wel een testbericht ontvangen. Hoe kan dat?

NL-Alert is standaard ingesteld op je mobiel. Daarvoor hoef je niets te doen.

Mijn mobiele telefoon geeft andere waarschuwingssignalen/geluiden bij het testbericht dan bij gewone berichten. Hoe kan dat?

NL-Alert is een alarmmiddel. Wanneer je een NL-Alert op je mobiel ontvangt, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Daarmee wordt meteen duidelijk dat er meer aan de hand is dan via een SMS, WhatsApp of emailbericht. Ontvang je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en informeer anderen. Let op: het NL-Alert testbericht kan luid klinken als je een koptelefoon of oordopjes gebruikt.

Wil je zeker weten dat het om een NL-Alert gaat? Bekijk dan deze video.

Waarom is het testbericht nu ook in het Engels?

In Nederland zijn er altijd mensen uit andere landen op bezoek, bijvoorbeeld voor vakantie, studie en werk. Omdat zij gebruik maken van het Nederlandse telefoonnetwerk, kunnen zij het NL-Alert testbericht ontvangen. Er is een Engelse regel toegevoegd. Zo is meteen duidelijk dat het om een testbericht gaat. En weten zij dat ze niets hoeven te doen.

Ik wil geen testbericht ontvangen. Hoe kan ik mij afmelden voor testberichten van NL-Alert?

Als je geen testberichten wilt ontvangen, kun je dit uitzetten op jouw mobiele telefoon. Let op: als je dat doet, ontvang je ook geen NL-Alert in geval van een noodsituatie bij jou in de buurt. Op de pagina 'je mobiele telefoon' kun je lezen hoe je NL-Alert op jouw mobiele telefoon kunt uitschakelen.

Het laatste nieuws

Verhoogd risico op natuurbrand vanaf 8 september

8 september 2023
Het is momenteel erg droog in de natuur. De brandweer en natuurbeheerders zijn daarom extra alert. Door de aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand namelijk groot. Daarom wordt vanaf 8 september 2023 00:00 uur opgeschaald naar fase 2: een verhoogd risico op natuurbrand.

4 september maandelijkse sirenetest

4 september 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 4 september. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.

Burgemeester De Vries van Oudewater controleert zonnepanelen

4 september 2023
Steeds meer huishoudens kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen: ze wekken duurzame energie op én zorgen voor financiële voordelen. Het is echter wel belangrijk dat het plaatsen en onderhouden van zonnepanelen veilig gebeurt.