Nationale Brandweerherdenking

17 juni 2023

Vandaag staat de brandweer in heel Nederland stil bij alle collega’s die overleden zijn tijdens het uitvoeren van hun werk. Deze Nationale Brandweerherdenking vindt plaats vanaf 12.00 uur bij het herdenkingsmonument in Arnhem.

Naast deze landelijke herdenking voor genodigden organiseren veel brandweerposten op hetzelfde moment een eigen herdenkingsmoment. Dit doen zij door het ereteken te maken. Hierbij wordt de brandweervlag halfstok gehangen en wordt om 13.00 uur het water-ereteken gemaakt. Dit wordt gevormd door twee brandweerspuiten die een ereboog van water maken.

Ook veranderen de veiligheidsregio’s en brandweerposten hun logo’s op social media voor een dag in het zwarte brandweerlogo.

Deze dag is jaarlijks een dag van herdenken, maar ook een dag waarop we als brandweerorganisatie extra beseffen dat het brandweerwerk risicovol werk is. Dat bewustzijn is van groot belang. Daarom is het ook zo belangrijk dat we ieder jaar weer, op de derde zaterdag van juni, hen herdenken die de hoogste prijs moesten betalen tijdens het uitoefenen van hun vak.

Het laatste nieuws

2 oktober maandelijkse sirenetest

2 oktober 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 2 oktober. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.

Nieuwe huisstijl voor Veiligheidsregio Utrecht

2 oktober 2023
Vandaag presenteert de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) haar nieuwe logo en bijbehorende huisstijl. Met deze nieuwe huisstijl gaat de VRU met de tijd mee en wordt voldaan aan alle eisen met betrekking tot digitale toegankelijkheid.

Noodopvang Oekraïense vluchtelingen in Jaarbeurs overvol: 'Sluiting opvang voor nieuwe vluchtelingen dreigt'

2 oktober 2023
De noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs Hub loopt over. Daarover spraken burgemeester Sharon Dijksma van gemeente Utrecht en directeur VRU Jaap Donker vandaag (2 oktober) met de media. Als er niet snel duurzame plekken elders in het land komen, moeten we uiteindelijk nieuwe vluchtelingen weigeren bij de opvanglocatie in de Jaarbeurs.