Meer en heftigere natuurbranden

9 februari 2023

Nederland krijgt in de toekomst te maken met meer en onbeheersbare natuurbranden. In droge periodes kunnen branden zo groot worden dat ze niet meer te blussen zijn, zo blijkt uit onderzoek. Oorzaken zijn de toenemende droogte en warmte. De onderzoekers pleiten daarom voor een nationaal actieplan om het ontstaan en verspreiden van natuurbranden te voorkomen.

Klimaatverandering

In Nederland komen ieder jaar honderden natuurbranden voor. Er zijn echter grote verschillen tussen natte en droge jaren. Door de klimaatverandering is Nederland de afgelopen jaren warmer, droger en zonniger geworden en de verwachting is dat deze trend doorzet. In grote delen van ons land zal de grondwaterstand dalen waardoor planten en bomen vaker brandbaar worden. Ook op plekken waar nu nog geen natuurbranden voorkomen. Daarnaast neemt het aantal dagen toe waarop er meer kans op natuurbrand is en worden de branden ook intenser, zeggen de onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV), het KNMI, Wageningen University & Research (WUR), de Vrije Universiteit (VU) en Deltares.

De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is voorbereid

Dat natuurbranden in Nederland voor komen is een gegeven en de kans neemt alleen maar toe. De VRU zet in op het voorkomen van onbeheersbare natuurbranden door het nemen van preventieve maatregelen. Maar ook door natuurbranden op een slimme manier te bestrijden.

Preventieve maatregelen

De VRU is al volop bezig om samen met gemeenten en natuurbeheerders maatregelen te treffen tegen onbeheersbare natuurbranden, zoals voorgesteld door de onderzoekers. Zo adviseert zij natuurbeheerders over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van natuurgebieden. Denk aan het aanleggen van brandgangen waardoor branden minder snel overslaan en de brandweer beter bij de brandhaard kan komen. Ook denkt de VRU samen met natuurbeheerders na over hoe natuurgebieden slimmer ingericht kunnen richten. Door te variëren in bomen- en plantensoorten kunnen natuurbranden vertragen en kan de omvang worden beperkt.

Wat je zelf kunt doen om natuurbrand te voorkomen

Op de website van de VRU is informatie te vinden over wat je zelf kunt doen om natuurbrand te voorkomen.

Wanneer een natuurbrand uitbreekt

De brandweer van de VRU houdt de droogte in de natuur continue in de gaten. En zet extra personeel en materieel in als het risico op een natuurbrand toeneemt. De VRU beschikt over specialistische voertuigen voor het bestrijden van natuurbranden. Deze voertuigen staan verspreid over het gebied zodat de brandweer snel bij de brand is.

Om ervoor te zorgen dat er voldoende bluswater is, zijn er in de natuurgebieden extra putten aangelegd. Samen met de brandweer oefenen natuurbeheerders regelmatig hoe een natuurbrand te bestrijden.

Het laatste nieuws

5 juni maandelijkse sirenetest en testbericht NL-Alert

5 juni 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 5 juni. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Ook ontvangt iedereen vandaag een testbericht van NL-Alert.

Digitale nieuwsbrief brengt laatste VRU nieuws op presenteerblaadje

31 mei 2023
Wil je interessant nieuws over de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) niet missen? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief van de VRU. Hierin delen wij nieuws op een aantrekkelijke manier en krijg je het op een presenteerblaadje aangereikt.

Verhoogd risico op natuurbrand vanaf 31 mei

30 mei 2023
Het is momenteel erg droog in de natuur. De brandweer en natuurbeheerders zijn daarom extra alert. Door de aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand namelijk groot. Daarom wordt vanaf 31 mei 2023 00:00 uur opgeschaald naar fase 2: een verhoogd risico op natuurbrand.