Liselotte Mackloet

Operationeel Woordvoerder Liselotte: 'Eén foutje is gelijk wereldkundig'

1 februari 2024

De afgelopen vijf jaar was communicatieadviseur Liselotte Mackloet actief als Operationeel Woordvoerder. Omdat zij binnenkort haar eerste kindje verwacht, stopt zij hier nu mee voor onbepaalde tijd. Liselotte blikt terug op de afgelopen vijf jaar en vertelt hoe zij de werkzaamheden voor dit piket heeft ervaren.

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

Liselotte: “Ik werkte nog niet heel lang bij de VRU toen een collega naar me toe kwam en zei: ‘We zoeken nog een nieuwe Operationeel Woordvoerder en volgens mij is dat wel wat voor jou.’ Ik dacht op dat moment niet echt dat ik daar de aangewezen persoon voor was, maar in het kader van: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ heb ik maar gewoon de stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd omdat het me heel tof leek. Tot mijn verbazing werd ik nog uitgekozen ook en nadat ik de opleiding en rijtraining had gedaan, kon ik meedraaien in het piket van Operationeel Woordvoerder en Communicatieadviseur CoPI (Commando Plaats Incident).

Met je poten in de klei staan

In het dagelijks leven ben ik Communicatieadviseur bij de VRU, dus dit piket was een hele mooie aanvulling daarop. In een dienstweek worden wij opgeroepen vanaf middelbrand, of rechtstreeks gebeld door de meldkamer bij ongewone incidenten. We houden een liveblog bij op vru.nl over de stand van zaken en we staan de pers te woord. Dat doen we zowel telefonisch als fysiek op locatie, voor radio, geschreven media en televisie. Het allerleukste vond ik de afwisseling van mijn kantoorbaan en daarnaast gewoon met je ‘poten in de klei’ staan. Je komt in het veld allemaal andere collega’s tegen, die je normaal op kantoor minder snel ziet of spreekt en je leert zo de organisatie echt goed kennen.

Medewerkers bij Mobiele Commando Unit (MCU)
Piketfunctionarissen in overleg tijdens een incident

Soep op de snelweg

De afgelopen vijf jaar heb ik allerlei incidenten meegemaakt die ik niet snel zal vergeten. Ik moet gelijk denken aan het schietincident op het 24 Oktoberplein, de valwind in Leersum, de grote brand met GRIP 2 in een verzorgingshuis in Breukelen en de onwelwording van tientallen kinderen in Leusden tijdens een zomerkamp van de YMCA. Je maakt tijdens je dienst ook veel ongewone dingen mee, zoals een incident in Kanaleneiland, waarbij een politieagent uit een portiekflat sprong omdat hij was ingesloten door de brand en daardoor zijn beide benen brak. Of die keer dat ik soep met broodjes zat te eten midden op de A2 richting Amsterdam, omdat die helemaal was afgesloten na een groot incident. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het leuke aan dit piket is dat het enorm afwisselend is en je letterlijk nooit weet wat je kunt verwachten.

Eén foutje is gelijk wereldkundig

Het is ook een spannend piket met veel verantwoordelijkheid. Als jij verkeerde informatie doorgeeft aan de pers, dan staat het gelijk met koeienletters in de kranten of zie je jezelf terug op het journaal. De eerste keer dat ik bijvoorbeeld een NL-alert moest versturen, maakte ik de fout de desbetreffende wijk telefonisch door te geven in plaats van deze te mailen. Vervolgens kregen we in de CoPI-bak het NL-alert met daarin de wijk: ‘Sokkesteeg’ in plaats van ‘Fokkesteeg’. Dat vergeet je natuurlijk nooit meer en de volgende keer heb ik het ook heel anders aangepakt. Je moet je woorden dus zorgvuldig kiezen en je heel bewust zijn van wat je zegt. Natuurlijk zetten journalisten je wel eens voor het blok, door vragen te stellen waar je nog geen antwoord op kunt of mag geven. Dan moet je dus sterk in je schoenen staan en dat is wel eens lastig, maar tegelijk ook een mooie uitdaging.

Journalist interviewt operationeel woordvoerder
Journalist interviewt de operationeel woordvoerder

Aan alle goede dingen komt een eind

We zijn bijna zes jaar verder en al die tijd heb ik dit piket met enorm veel plezier gedaan. Ik heb heel veel geleerd, veel nieuwe mensen ontmoet en een enorme persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels heb ik andere prioriteiten gekregen: ik ben momenteel 35 weken zwanger van mijn eerste kindje. Dat leek me een mooi moment om mijn uniform in te leveren en het stokje over te dragen. Ik stop dus met het piket en ga mij eerst focussen op mijn gezin. Voorlopig dan. Want het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als je me nu vraagt of ik mezelf later nog eens zie terugkomen in het piket, dan antwoord ik: ‘zeg nooit, nooit’.

Het laatste nieuws

Wat moet je doen als er geen water uit je kraan komt?

16 februari 2024
In Nederland komt er meestal schoon water uit de kraan. Toch kan het gebeuren dat er geen water is. Dat gebeurde op 15 februari in Zeist en Driebergen. Daar haperde de watervoorziening, wat inmiddels is verholpen. Wat moet je doen als er geen water is?

VRU verwelkomt 62 nieuwe medewerkers

5 februari 2024
Op woensdagavond 31 januari 2024 vond op de brandweerpost in Zeist een introductiebijeenkomst plaats voor nieuwe VRU-medewerkers. Maar liefst 62 collega’s leerden daar tijdens een vol programma de VRU in al haar facetten kennen.

5 februari maandelijkse sirenetest

5 februari 2024
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 5 februari. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.