Zwaar beschadigde flat Bilthoven

Leeronderzoek incident gasexplosie Bilthoven afgerond

7 december 2022

Deze week heeft de VRU de interne onderzoeken naar het incident met de gasexplosie in Bilthoven in april van dit jaar afgerond. Dit grote incident is volop in de publiciteit geweest, mede omdat een aantal van onze brandweermensen hierbij gewond is geraakt.

Op 21 april 2022 heeft een grote gasexplosie plaatsgevonden aan de Weegschaal in Bilthoven. Hierbij is een aantal brandweermensen van de VRU gewond geraakt.

Op die donderdagmorgen werd de brandweer gealarmeerd voor een gaslekkage, welke was ontstaan naar aanleiding van werkzaamheden aan het riool bij het appartementencomplex. Nadat de brandweer ter plaatse was is een gedeelte van het pand ontruimd. Er volgde een explosie, waar in eerste instantie niemand door gewond raakte. Later volgde een tweede explosie, waardoor de gevel en een deel van het pand instortte. Hierbij hebben brandweermensen van de posten Utrecht-Voordorp en Bilthoven verwondingen opgelopen, zoals beenbreuken.

Onderzoeken

De VRU voert bij grote incidenten altijd diverse onderzoeken uit om de arbeidsveiligheid van de eigen hulpverleners te verbeteren. Dit zijn onderzoeken op het gebied van arbeidsomstandigheden (zijn procedures en processen in orde), het brandweeroptreden (zijn procedures gevolgd), de samenwerking in de hulpverlening (is er goed samengewerkt) en een brandonderzoek (hoe is het verloop van het incident gegaan).

Uit de onderzoeken blijkt dat niet te achterhalen is waardoor de twee explosies zijn veroorzaakt. De procedures en richtlijnen voor dergelijke incidenten zijn in orde blijkt uit de onderzoeken. De brandweer heeft de eerste primaire taak uitgevoerd: bewoners en publiek uit de gevarenzone gehaald. Dit is succesvol verlopen.

Uit de onderzoeken blijkt dat bepaalde voorschriften nog beter kunnen worden opgevolgd. Er is echter niet aangetoond dat deze zaken invloed hebben gehad op het verloop van het incident.

De VRU heeft, naar aanleiding van dit incident, alle processen en richtlijnen nogmaals onder de loep genomen en verscherpt/verduidelijkt waar nodig. Er wordt ook over dergelijke incidenten uitgebreid aandacht besteed in onze opleidingen, na- en bijscholingen, in procedures en in werkinstructies.

Ondanks al onze inspanningen is een aantal brandweercollega’s tijdens dit incident gewond geraakt, is het appartementencomplex deels ingestort en heeft dit voor leed gezorgd. Dat betreuren wij zeer en raakt ons ook in ons hulpverleningshart. Wij leren van dit onderzoek, zodat wij ons werk in de toekomst nog beter kunnen doen.

Het laatste nieuws

5 juni maandelijkse sirenetest en testbericht NL-Alert

5 juni 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 5 juni. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Ook ontvangt iedereen vandaag een testbericht van NL-Alert.

Digitale nieuwsbrief brengt laatste VRU nieuws op presenteerblaadje

31 mei 2023
Wil je interessant nieuws over de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) niet missen? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief van de VRU. Hierin delen wij nieuws op een aantrekkelijke manier en krijg je het op een presenteerblaadje aangereikt.

Verhoogd risico op natuurbrand vanaf 31 mei

30 mei 2023
Het is momenteel erg droog in de natuur. De brandweer en natuurbeheerders zijn daarom extra alert. Door de aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand namelijk groot. Daarom wordt vanaf 31 mei 2023 00:00 uur opgeschaald naar fase 2: een verhoogd risico op natuurbrand.