Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06
Zwaar beschadigde flat Bilthoven

Leeronderzoek incident gasexplosie Bilthoven afgerond

7 december 2022

Deze week heeft de VRU de interne onderzoeken naar het incident met de gasexplosie in Bilthoven in april van dit jaar afgerond. Dit grote incident is volop in de publiciteit geweest, mede omdat een aantal van onze brandweermensen hierbij gewond is geraakt.

Op 21 april 2022 heeft een grote gasexplosie plaatsgevonden aan de Weegschaal in Bilthoven. Hierbij is een aantal brandweermensen van de VRU gewond geraakt.

Op die donderdagmorgen werd de brandweer gealarmeerd voor een gaslekkage, welke was ontstaan naar aanleiding van werkzaamheden aan het riool bij het appartementencomplex. Nadat de brandweer ter plaatse was is een gedeelte van het pand ontruimd. Er volgde een explosie, waar in eerste instantie niemand door gewond raakte. Later volgde een tweede explosie, waardoor de gevel en een deel van het pand instortte. Hierbij hebben brandweermensen van de posten Utrecht-Voordorp en Bilthoven verwondingen opgelopen, zoals beenbreuken.

Onderzoeken

De VRU voert bij grote incidenten altijd diverse onderzoeken uit om de arbeidsveiligheid van de eigen hulpverleners te verbeteren. Dit zijn onderzoeken op het gebied van arbeidsomstandigheden (zijn procedures en processen in orde), het brandweeroptreden (zijn procedures gevolgd), de samenwerking in de hulpverlening (is er goed samengewerkt) en een brandonderzoek (hoe is het verloop van het incident gegaan).

Uit de onderzoeken blijkt dat niet te achterhalen is waardoor de twee explosies zijn veroorzaakt. De procedures en richtlijnen voor dergelijke incidenten zijn in orde blijkt uit de onderzoeken. De brandweer heeft de eerste primaire taak uitgevoerd: bewoners en publiek uit de gevarenzone gehaald. Dit is succesvol verlopen.

Uit de onderzoeken blijkt dat bepaalde voorschriften nog beter kunnen worden opgevolgd. Er is echter niet aangetoond dat deze zaken invloed hebben gehad op het verloop van het incident.

De VRU heeft, naar aanleiding van dit incident, alle processen en richtlijnen nogmaals onder de loep genomen en verscherpt/verduidelijkt waar nodig. Er wordt ook over dergelijke incidenten uitgebreid aandacht besteed in onze opleidingen, na- en bijscholingen, in procedures en in werkinstructies.

Ondanks al onze inspanningen is een aantal brandweercollega’s tijdens dit incident gewond geraakt, is het appartementencomplex deels ingestort en heeft dit voor leed gezorgd. Dat betreuren wij zeer en raakt ons ook in ons hulpverleningshart. Wij leren van dit onderzoek, zodat wij ons werk in de toekomst nog beter kunnen doen.

Het laatste nieuws

Connect & Empower event diversiteit en inclusie

27 november 2023
Op 21 november ontmoetten verschillende collega’s van de politie, Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, Veiligheidsregio Flevoland en de VRU elkaar tijdens het Connect & Empower event in Baarn. Aan bod kwam hoe je in een wereld waarin veelal traditionele (masculiene) normen heersen tot jezelf kunt blijven en je eigen unieke identiteit kunt behouden en versterken.

VRU maakt afspraken over een 'great place to work'

20 november 2023
De VRU heeft als ambitie om een 'great place to work' te zijn voor íedereen. Maar, door dit alleen maar te zeggen kom je er natuurlijk niet. Daarom voegen we nu de daad bij het woord en hebben we afspraken gemaakt om dit ook daadwerkelijk te zijn. Hiervoor heeft directeur Karen van Elk namens de VRU het charter 'diversiteit in organisaties' ondertekend.

Staatssecretaris Van der Maat (J&V) bezoek Utrechtse HUB

15 november 2023
Woensdag 15 november kregen we bijzonder bezoek: Staatssecretaris Christophe van der Maat bezocht samen met directeur-generaal Migratie Annet Bertram, directeur Nationale Opvang Organisatie voor ontheemden uit Oekraïne (NOO) Ronald Roosdorp en Manager Beleid van de programma-directie Oekraïense ontheemde Marije van der Werff onze HUB in de Jaarbeurs in Utrecht.