Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06

Jaarbeurs nog steeds overvol

7 november 2023

De Veiligheidsregio Utrecht heeft een doorstroomlocatie (Hub) in de Jaarbeurs in Utrecht voor Oekraïense vluchtelingen. Begin oktober trokken voorzitter Veiligheidsregio Sharon Dijksma en directeur VRU Jaap Donker aan de bel om snel duurzame plekken voor Oekraïners in het hele land te regelen, want de Jaarbeurs was overvol. Op dit moment is dat nog steeds het geval. De situatie wordt inmiddels steeds nijpender.

Opvanglocatie Jaarbeurs vol

Op dit moment is de situatie logistiek nog steeds erg lastig. Er blijven veel Oekraïense vluchtelingen naar ons land komen. Eigenlijk is er dagelijks maar plek voor 100 overnachters en met veel kunst- en vliegwerk kunnen we dit stretchen tot een aantal van 140 personen. Als er niet snel duurzame plekken elders in het land komen, moeten we uiteindelijk nieuwe vluchtelingen weigeren bij de opvanglocatie in de Jaarbeurs.

Overnachten en weer door

Oekraïense vluchtelingen die ons land binnenkomen en in Utrecht aankomen, kunnen in de Hub in de Jaarbeurs terecht. Hier kunnen ze even op adem komen en worden ze geregistreerd. Zo snel mogelijk wordt voor hen een andere meer geschikte woonplek gezocht; dat kan in iedere veiligheidsregio zijn. Het proces duurt in principe een dag, maar kan soms langer duren, afhankelijk van de situatie van de vluchtelingen.

Buiten slapen koste wat kost voorkomen

De opvanglocatie in de Jaarbeurs zit al weken dicht tegen de maximum capaciteit aan. "Oekraïners blijven gemiddeld twee nachten in deze noodopvang en dan worden ze doorgeplaatst, maar alle plekken in de regio zitten vol. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat mensen niet buiten hoeven te slapen, maar de grenzen zijn echt wel bereikt.", vertelt Jaap Donker, algemeen directeur van de VRU.

97.000 opvangplekken nodig

Op 1 februari 2024 moeten in totaal 97.000 opvangplekken gerealiseerd zijn. Dat betekent dat er landelijk minimaal 7.000 structurele plekken bij moeten komen. De staatssecretaris heeft de veiligheidsregio’s ook gevraagd binnen een paar dagen extra opvang te regelen. Bij voorkeur moet elke regio crisisnoodopvang organiseren voor tweehonderd mensen, in elk geval tot 1 januari 2024.

De Veiligheidsregio Utrecht heeft een doorstroomlocatie (Hub) in de Jaarbeurs in Utrecht. De andere hub in ons land, in Amsterdam, is op 20 oktober gesloten.

Oekraïense vluchtelingen in de Jaarbeurs in Utrecht

Het laatste nieuws

Connect & Empower event diversiteit en inclusie

27 november 2023
Op 21 november ontmoetten verschillende collega’s van de politie, Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, Veiligheidsregio Flevoland en de VRU elkaar tijdens het Connect & Empower event in Baarn. Aan bod kwam hoe je in een wereld waarin veelal traditionele (masculiene) normen heersen tot jezelf kunt blijven en je eigen unieke identiteit kunt behouden en versterken.

VRU maakt afspraken over een 'great place to work'

20 november 2023
De VRU heeft als ambitie om een 'great place to work' te zijn voor íedereen. Maar, door dit alleen maar te zeggen kom je er natuurlijk niet. Daarom voegen we nu de daad bij het woord en hebben we afspraken gemaakt om dit ook daadwerkelijk te zijn. Hiervoor heeft directeur Karen van Elk namens de VRU het charter 'diversiteit in organisaties' ondertekend.

Staatssecretaris Van der Maat (J&V) bezoek Utrechtse HUB

15 november 2023
Woensdag 15 november kregen we bijzonder bezoek: Staatssecretaris Christophe van der Maat bezocht samen met directeur-generaal Migratie Annet Bertram, directeur Nationale Opvang Organisatie voor ontheemden uit Oekraïne (NOO) Ronald Roosdorp en Manager Beleid van de programma-directie Oekraïense ontheemde Marije van der Werff onze HUB in de Jaarbeurs in Utrecht.