Inzetbeeld VRU jaarwisseling 2022-2023

1 januari 2023

De brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht rukte uit naar 304 incidenten tussen 31 december 2022 18.00 uur en 1 januari 2023 06.00 uur.

Bij het overgrote deel van de incidenten (288) ging het om branden. De brandweer is ter plaatse geweest bij (49) branden in personenauto’s.

Soorten melding Aantal

Brand gebouw 17
Brand personenauto 49 (53 voertuigen)
Brand container 112
Brand overig 106
Ongevallen  2
Reanimatie en assistentie ambulance 6
Overige incidenten 8
Totaal 304

Agressie tegen hulpverleners

Er zijn 8 meldingen binnengekomen van agressie of geweld tegen brandweermensen of piketfunctionarissen van Veiligheidsregio Utrecht.

Vragen

Media met vragen over specifieke incidenten in gemeenten verwijzen wij door naar de desbetreffende gemeente.

Brandweer Nederland

De brandweer in Nederland heeft tijdens de jaarwisseling 3833 meldingen ontvangen van incidenten, vergelijkbaar met afgelopen jaren. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van Brandweer Nederland onder de 25 veiligheidsregio’s.  Disclaimer: Brandweer Nederland hanteert een ander tijdsbestek en andere uitgangspunten in het verkrijgen van cijfers dan de uitgangspunten die de VRU hanteert. De gegevens zijn daardoor niet volledig te vergelijken. Het dashboard kerncijfers van het NIPV (Brandweer Nederland) geeft wel inzicht in de verhouding tussen de regio's. 

Veiligheidsregio Utrecht

Veiligheidsregio Utrecht is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten op het gebied van brandweerzorg, (gemeentelijke) crisisbeheersing en rampenbestrijding, en geneeskundige hulpverlening. Wij helpen mensen in nood, motiveren mensen om zelfredzaam te zijn en dragen bij aan het wegnemen van onveilige situaties. Elke dag weer, en steeds beter. Dat is onze ambitie.

Het laatste nieuws

5 juni maandelijkse sirenetest en testbericht NL-Alert

5 juni 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 5 juni. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Ook ontvangt iedereen vandaag een testbericht van NL-Alert.

Digitale nieuwsbrief brengt laatste VRU nieuws op presenteerblaadje

31 mei 2023
Wil je interessant nieuws over de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) niet missen? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief van de VRU. Hierin delen wij nieuws op een aantrekkelijke manier en krijg je het op een presenteerblaadje aangereikt.

Verhoogd risico op natuurbrand vanaf 31 mei

30 mei 2023
Het is momenteel erg droog in de natuur. De brandweer en natuurbeheerders zijn daarom extra alert. Door de aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand namelijk groot. Daarom wordt vanaf 31 mei 2023 00:00 uur opgeschaald naar fase 2: een verhoogd risico op natuurbrand.