Houd koolmonoxide (CO) vergiftiging buiten de deur

13 maart 2023

Stoken met hout, olie, kaarsen en andere alternatieve manieren om het huis te verwarmen, verhoogt het risico op koolmonoxide. Als koolmonoxide vrijkomt, kan het heel gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om hier alert op te zijn om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Hang CO-melders op in ruimtes met een verbrandingstoestel. Want koolmonoxide ruik je niet, zie je niet en proef je niet. Maar het leidt wel tot hoofdpijn, misselijkheid of erger waardoor jaarlijks honderden mensen in het ziekenhuis belanden.

Helaas overlijden er in Nederland elk jaar 10 tot 15 mensen aan koolmonoxide. Dit aantal moet omlaag, en dat kan door veilig te stoken en door koolmonoxide in huis snel op te sporen met een CO-melder.

Voorkom onvolledige verbranding

Verkopers van houtkachels kunnen de vraag amper aan. Ook olie- en petroleumkachels vliegen de deur uit. Met alle alternatieven methoden waarbij gas, olie, hout, pellets en brandbare vloeistoffen worden verbrand, kan koolmonoxide ontstaan en vrijkomen. Dat geldt ook voor het branden van grote hoeveelheden kaarsen in een afgesloten ruimte.

Koolmonoxide, vaak ook ‘sluipmoordenaar’ genoemd, is een zeer giftig gas dat vrij komt bij onvolledig verbranding in je cv-ketel, de open haard, houtkachel of ander verbrandingstoestel. Zie je een geeloranje vlam, dan wijst dit op gebrek aan zuurstof. Bij een goede verbranding is de vlam blauw.

Voorkom koolmonoxidevergiftiging door een professionele installateur je kachel te laten aansluiten en onderhouden. En… heel belangrijk, ventileer de ruimte waar je bent. Isoleren om warmte langer vast te houden is goed, maar zorg altijd dat er een ventilatierooster open staat of zet een raampje op een kier voor de toevoer van schone en frisse lucht.

Voorkom koolmonoxidevergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer

  • Ventileer bij verbranding van gas, olie of hout! Er ontsnapt niet veel warme lucht door een raam op een kier. Wel kan ventilatie het verschil maken tussen leven en dood.
  • Laat je cv- of combiketel installeren door een gecertificeerde installateur. Onzorgvuldige of verkeerde aansluiting van (nieuwe) kachels hoort tot de hoofdveroorzakers.
  • Laat elk jaar onderhoud en controle uitvoeren aan je verbrandingstoestel en aan de schoorsteen door professionals.  
  • Hang in ruimtes met een verbrandingstoestel een CO-melder op zodat je op tijd gealarmeerd wordt.     

Hoe herken je koolmonoxide

Is er koolmonoxide in de ruimte, dan merk je daar niets van. Wel krijg je lichte griepverschijnselen. Een beetje hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en mogelijk ook pijn op de borst. Wees alert, wacht niet tot je flauw valt, maar sta op en loop naar buiten. Als de klachten buiten minder worden, is dit een bevestiging dat het mogelijk met koolmonoxide te maken heeft. Vraag je installateur een meting te doen en hang die CO-melder op in je woning; bij de bron aan het plafond.

Wat te doen als je CO-melder afgaat

Gaat de CO-melder af, bel dan 112 en schakel de brandweer in. Meer informatie over de symptomen, risicogroepen en hoe te handelen bij koolmonoxide vind je op Brandweer.nl en CO-wijzer.nl.

Een koolmonoxidemelder waarschuwt je op tijd

Koop alleen een koolmonoxidemelder die de norm NEN-EN 50291 op de verpakking heeft staan. Dit betekent dat de melder aan de technische eisen in deze norm voldoet. Koop bij voorkeur een koolmonoxidemelder die 5 tot 10 jaar lang meegaat. Op de website van de Consumentenbond staat een lijst met veilige koolmonoxidemelders. Weten waar in jouw huis de co-melder moet hangen? Je vindt het op CO-wijzer.nl.

CO-VRIJ gecertificeerd

Vanaf 1 april 2023 mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven werken aan gasverbrandingsinstallaties. Je herkent een gecertificeerd installatiebedrijf aan het CO-vrij logo. De namen van gecertificeerde installatiebedrijven staan vermeld in het Register Gasverbrandingsinstallaties.

Het laatste nieuws

Oefening dreiging hoogwater

26 mei 2023
Op 24 en 25 mei 2023 vond de interregionale oefening van de SCOR plaats. SCOR staat voor Samenwerking Crisisbeheersing Overstroming Randstad. Op 24 mei oefenden de operationele teams van de waterkolom en de algemene kolom (veiligheidsregio’s), op 25 mei de bestuurlijke teams van de waterkolom en de algemene kolom.

Informatie over lopende en afgehandelde incidenten

22 mei 2023
Op VRU.nl kun je voortaan informatie vinden over lopende en afgehandelde incidenten.

1 mei maandelijkse sirenetest

1 mei 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 1 mei. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.