Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06

Hoe kun je koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

6 februari 2023

Wat is koolmonoxide? 

Koolmonoxide, ook bekend als CO, is een geur- en kleurloos gas en staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet, maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Elk jaar overlijden in Nederland gemiddeld 5 tot 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging en honderden mensen belanden in het ziekenhuis.

Hoe komt CO vrij?

CO kan vrijkomen door een slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel. Een slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel, zoals een kachel, geiser, cv- of combiketel, hybride warmtepomp of rookgasafvoer, is meestal de oorzaak van het vrijkomen van het zeer giftige koolmonoxide. Wat gevaarlijk kan zijn voor jou en je gezinsleden of huisgenoten. Gelukkig kun je zelf veel doen om CO-vergiftiging te voorkomen.

Wat kan ik doen om CO-vergiftiging te voorkomen?

Om CO-vergiftiging te voorkomen, is het allereerst belangrijk dat je je verwarmingstoestel goed onderhoudt. Kies hierbij voor  een gecertificeerde installatiebedrijf. Vanaf 1 april 2023 mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven werken met gasverbrandingsinstallaties, zoals bijvoorbeeld een CV-ketel. Een gecertificeerd installatiebedrijf herken je aan hun logo (zie afbeelding). 

Tips en meer informatie over koolmonoxide

Wil je nog meer tips over hoe je CO-vergiftiging kunt voorkomen? Bekijk de video's en ga naar www.co-wijzer.nl voor alle informatie die je nodig hebt over koolmonoxide. 

Het laatste nieuws

Connect & Empower event diversiteit en inclusie

27 november 2023
Op 21 november ontmoetten verschillende collega’s van de politie, Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, Veiligheidsregio Flevoland en de VRU elkaar tijdens het Connect & Empower event in Baarn. Aan bod kwam hoe je in een wereld waarin veelal traditionele (masculiene) normen heersen tot jezelf kunt blijven en je eigen unieke identiteit kunt behouden en versterken.

VRU maakt afspraken over een 'great place to work'

20 november 2023
De VRU heeft als ambitie om een 'great place to work' te zijn voor íedereen. Maar, door dit alleen maar te zeggen kom je er natuurlijk niet. Daarom voegen we nu de daad bij het woord en hebben we afspraken gemaakt om dit ook daadwerkelijk te zijn. Hiervoor heeft directeur Karen van Elk namens de VRU het charter 'diversiteit in organisaties' ondertekend.

Staatssecretaris Van der Maat (J&V) bezoek Utrechtse HUB

15 november 2023
Woensdag 15 november kregen we bijzonder bezoek: Staatssecretaris Christophe van der Maat bezocht samen met directeur-generaal Migratie Annet Bertram, directeur Nationale Opvang Organisatie voor ontheemden uit Oekraïne (NOO) Ronald Roosdorp en Manager Beleid van de programma-directie Oekraïense ontheemde Marije van der Werff onze HUB in de Jaarbeurs in Utrecht.