Hoe kun je koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

6 februari 2023

Wat is koolmonoxide? 

Koolmonoxide, ook bekend als CO, is een geur- en kleurloos gas en staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet, maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Elk jaar overlijden in Nederland gemiddeld 5 tot 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging en honderden mensen belanden in het ziekenhuis.

Hoe komt CO vrij?

CO kan vrijkomen door een slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel. Een slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel, zoals een kachel, geiser, cv- of combiketel, hybride warmtepomp of rookgasafvoer, is meestal de oorzaak van het vrijkomen van het zeer giftige koolmonoxide. Wat gevaarlijk kan zijn voor jou en je gezinsleden of huisgenoten. Gelukkig kun je zelf veel doen om CO-vergiftiging te voorkomen.

Wat kan ik doen om CO-vergiftiging te voorkomen?

Om CO-vergiftiging te voorkomen, is het allereerst belangrijk dat je je verwarmingstoestel goed onderhoudt. Kies hierbij voor  een gecertificeerde installatiebedrijf. Vanaf 1 april 2023 mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven werken met gasverbrandingsinstallaties, zoals bijvoorbeeld een CV-ketel. Een gecertificeerd installatiebedrijf herken je aan hun logo (zie afbeelding). 

Tips en meer informatie over koolmonoxide

Wil je nog meer tips over hoe je CO-vergiftiging kunt voorkomen? Bekijk de video's en ga naar www.co-wijzer.nl voor alle informatie die je nodig hebt over koolmonoxide. 

Het laatste nieuws

5 juni maandelijkse sirenetest en testbericht NL-Alert

5 juni 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 5 juni. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Ook ontvangt iedereen vandaag een testbericht van NL-Alert.

Digitale nieuwsbrief brengt laatste VRU nieuws op presenteerblaadje

31 mei 2023
Wil je interessant nieuws over de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) niet missen? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief van de VRU. Hierin delen wij nieuws op een aantrekkelijke manier en krijg je het op een presenteerblaadje aangereikt.

Verhoogd risico op natuurbrand vanaf 31 mei

30 mei 2023
Het is momenteel erg droog in de natuur. De brandweer en natuurbeheerders zijn daarom extra alert. Door de aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand namelijk groot. Daarom wordt vanaf 31 mei 2023 00:00 uur opgeschaald naar fase 2: een verhoogd risico op natuurbrand.