Herdenking één jaar oorlog in Oekraïne

24 februari 2023

Vandaag staan 5.000 Oekraïners in de Jaarbeurs stil bij de start van de oorlog; vandaag precies één jaar geleden. De bijeenkomst stond in het teken van elkaar ontmoeten en samen herdenken.

Onze directeur Jaap Donker liep samen met burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma eerst mee met de 'Walk of Hope'. Deze wandeling stond symbool stond voor de route die de Oekraïense ontheemden vanaf Utrecht Centraal richting de Jaarbeurs aflegden. Onderweg deden verschillende mensen hun persoonlijke verhaal. 

In de Jaarbeurs was er een videoboodschap van president Zelensky en minister-president Mark Rutte. Verder konden de Oekraïeners elkaar ontmoeten in een zogenoemde 'Oblast' (huiskamers) die per regio (bijvoorbeeld Kiev of Charkov) waren ingedeeld. In de middag spraken staatssecretaris Van der Burg en minister Schreinemacher de Oekraïners ook nog toe en waren er verschillende optredens.

Deze bijeenkomst was een initiatief van stichting Vital'nya, gefaciliteerd door de gemeente Utrecht, de Veiligheidsregio Utrecht en het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Het laatste nieuws

Digitale nieuwsbrief brengt laatste VRU nieuws op presenteerblaadje

31 mei 2023
Wil je interessant nieuws over de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) niet missen? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief van de VRU. Hierin delen wij nieuws op een aantrekkelijke manier en krijg je het op een presenteerblaadje aangereikt.

Verhoogd risico op natuurbrand vanaf 31 mei

30 mei 2023
Het is momenteel erg droog in de natuur. De brandweer en natuurbeheerders zijn daarom extra alert. Door de aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand namelijk groot. Daarom wordt vanaf 31 mei 2023 00:00 uur opgeschaald naar fase 2: een verhoogd risico op natuurbrand.

Oefening dreiging hoogwater

26 mei 2023
Op 24 en 25 mei 2023 vond de interregionale oefening van de SCOR plaats. SCOR staat voor Samenwerking Crisisbeheersing Overstroming Randstad. Op 24 mei oefenden de operationele teams van de waterkolom en de algemene kolom (veiligheidsregio’s), op 25 mei de bestuurlijke teams van de waterkolom en de algemene kolom.