Grootschalige realistische crisisoefening op Utrecht Centraal

8 juni 2023

Op donderdag 8 juni oefenden de Explosieve Opruimingsdienst Defensie, de gemeente Utrecht, NS, ProRail, politie, Openbaar Ministerie en de VRU samen in hartje Utrecht. Deze oefening maakt deel uit van een meerdaagse landelijke oefening, Explosive Lion genaamd, en vond plaats van 6 tot 8 juni.

In verschillende scenario’s van crises en rampen toetsen de hulpverleningsinstanties hun processen, de onderlinge communicatie en wie waar verantwoordelijk voor is. Op deze manier bereiden de organisaties zich voor op grootschalige incidenten.

Algemeen directeur VRU Jaap Donker: ‘Dit was één van de grootste landelijke crisisoefeningen op één van de drukste plekken van Nederland, terwijl het gewone leven doorging. Het is een bijzondere prestatie: we zijn dankbaar voor de samenwerking met alle partijen. We zijn onder de indruk van de inzet van honderden hulpverleners tijdens deze oefening.’

In het scenario was sprake van extreem geweld: een bommelding en een gijzeling. De voorbereidingen zijn een jaar geleden gestart. Deze oefening was al gepland, er is geen sprake van verhoogde dreiging in het gebied.

Ter plekke zijn reizigers en passanten geïnformeerd over de oefening. Mede daardoor verliep de oefening soepel en tegelijk realistisch.

Het laatste nieuws

2 oktober maandelijkse sirenetest

2 oktober 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 2 oktober. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.

Nieuwe huisstijl voor Veiligheidsregio Utrecht

2 oktober 2023
Vandaag presenteert de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) haar nieuwe logo en bijbehorende huisstijl. Met deze nieuwe huisstijl gaat de VRU met de tijd mee en wordt voldaan aan alle eisen met betrekking tot digitale toegankelijkheid.

Noodopvang Oekraïense vluchtelingen in Jaarbeurs overvol: 'Sluiting opvang voor nieuwe vluchtelingen dreigt'

2 oktober 2023
De noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs Hub loopt over. Daarover spraken burgemeester Sharon Dijksma van gemeente Utrecht en directeur VRU Jaap Donker vandaag (2 oktober) met de media. Als er niet snel duurzame plekken elders in het land komen, moeten we uiteindelijk nieuwe vluchtelingen weigeren bij de opvanglocatie in de Jaarbeurs.