Grootschalige realistische crisisoefening op Utrecht Centraal

8 juni 2023

Op donderdag 8 juni oefenden de Explosieve Opruimingsdienst Defensie, de gemeente Utrecht, NS, ProRail, politie, Openbaar Ministerie en de VRU samen in hartje Utrecht. Deze oefening maakt deel uit van een meerdaagse landelijke oefening, Explosive Lion genaamd, en vond plaats van 6 tot 8 juni.

In verschillende scenario’s van crises en rampen toetsen de hulpverleningsinstanties hun processen, de onderlinge communicatie en wie waar verantwoordelijk voor is. Op deze manier bereiden de organisaties zich voor op grootschalige incidenten.

Algemeen directeur VRU Jaap Donker: ‘Dit was één van de grootste landelijke crisisoefeningen op één van de drukste plekken van Nederland, terwijl het gewone leven doorging. Het is een bijzondere prestatie: we zijn dankbaar voor de samenwerking met alle partijen. We zijn onder de indruk van de inzet van honderden hulpverleners tijdens deze oefening.’

In het scenario was sprake van extreem geweld: een bommelding en een gijzeling. De voorbereidingen zijn een jaar geleden gestart. Deze oefening was al gepland, er is geen sprake van verhoogde dreiging in het gebied.

Ter plekke zijn reizigers en passanten geïnformeerd over de oefening. Mede daardoor verliep de oefening soepel en tegelijk realistisch.

Het laatste nieuws

Wat moet je doen als er geen water uit je kraan komt?

16 februari 2024
In Nederland komt er meestal schoon water uit de kraan. Toch kan het gebeuren dat er geen water is. Dat gebeurde op 15 februari in Zeist en Driebergen. Daar haperde de watervoorziening, wat inmiddels is verholpen. Wat moet je doen als er geen water is?

5 februari maandelijkse sirenetest

5 februari 2024
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 5 februari. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.

VRU verwelkomt 62 nieuwe medewerkers

5 februari 2024
Op woensdagavond 31 januari 2024 vond op de brandweerpost in Zeist een introductiebijeenkomst plaats voor nieuwe VRU-medewerkers. Maar liefst 62 collega’s leerden daar tijdens een vol programma de VRU in al haar facetten kennen.