Eerste zomerse weekend op komst: wees voorzichtig in en om het water

9 juni 2023

Komend weekend belooft een prachtig zomers weekend te worden. Veel mensen zullen het water opzoeken om te recreëren en verkoeling te zoeken. Verschillende partijen doen daarom de oproep tot voorzichtigheid in en om het water.

De ervaring leert dat mensen op dit soort dagen de risico’s van zwemmen in open water onderschatten. Met een zwemveiligheidscampagne met de slogan ‘Wie checkt jou? - Veilig in en uit het water’ willen zij hiervoor aandacht vragen en strandgasten ertoe aanzetten hun gedrag aan te passen.

Risicofactoren

Onverwachte stroming, temperatuurverschillen (het water is nu nog erg koud en kan leiden tot kramp en onderkoeling), overschatting van de eigen zwemvaardigheid en alcoholgebruik vormen specifieke risicofactoren.

Kijk voor meer informatie over de campagne op www.veiliginenuithetwater.nl.

Mocht er toch iets misgaan in of rond het water, dan staan onze brandweerduikers altijd paraat om te hulp te schieten als dat nodig is. Bekijk de video hieronder om meer te weten te komen over hun werk en over wat je zelf kunt doen bij ongevallen in en rond het water.

Het laatste nieuws

2 oktober maandelijkse sirenetest

2 oktober 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 2 oktober. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.

Nieuwe huisstijl voor Veiligheidsregio Utrecht

2 oktober 2023
Vandaag presenteert de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) haar nieuwe logo en bijbehorende huisstijl. Met deze nieuwe huisstijl gaat de VRU met de tijd mee en wordt voldaan aan alle eisen met betrekking tot digitale toegankelijkheid.

Noodopvang Oekraïense vluchtelingen in Jaarbeurs overvol: 'Sluiting opvang voor nieuwe vluchtelingen dreigt'

2 oktober 2023
De noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs Hub loopt over. Daarover spraken burgemeester Sharon Dijksma van gemeente Utrecht en directeur VRU Jaap Donker vandaag (2 oktober) met de media. Als er niet snel duurzame plekken elders in het land komen, moeten we uiteindelijk nieuwe vluchtelingen weigeren bij de opvanglocatie in de Jaarbeurs.