De watersnoodramp 70 jaar geleden; hoe zit het nu?

1 februari 2023

Op 1 februari is het 70 jaar geleden dat ons land te maken kreeg met de grootste natuurramp van de 20e eeuw: de watersnoodramp. Door een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij overstroomde grote delen van Nederland.

1.836 mensen en tienduizenden dieren kwamen hierbij om en duizenden huizen werden verwoest. Ook de schade aan de infrastructuur en landbouwgrond was groot. Een gebied zo groot als de provincie Utrecht overstroomde.

Sindsdien is Nederland veel beter beschermd tegen overstromingen. Toch kan het ook nu misgaan. Zo’n 60 procent van Nederland kan bij een overstroming onder water komen te staan. Dat geldt ook voor grote delen van de provincie Utrecht. Op onze website kun je zien hoe je je moet voorbereiden.

Het laatste nieuws

Verhoogd risico op natuurbrand vanaf 8 september

8 september 2023
Het is momenteel erg droog in de natuur. De brandweer en natuurbeheerders zijn daarom extra alert. Door de aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand namelijk groot. Daarom wordt vanaf 8 september 2023 00:00 uur opgeschaald naar fase 2: een verhoogd risico op natuurbrand.

4 september maandelijkse sirenetest

4 september 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 4 september. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.

Burgemeester De Vries van Oudewater controleert zonnepanelen

4 september 2023
Steeds meer huishoudens kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen: ze wekken duurzame energie op én zorgen voor financiële voordelen. Het is echter wel belangrijk dat het plaatsen en onderhouden van zonnepanelen veilig gebeurt.