
De watersnoodramp 70 jaar geleden; hoe zit het nu?
1 februari 2023
Op 1 februari is het 70 jaar geleden dat ons land te maken kreeg met de grootste natuurramp van de 20e eeuw: de watersnoodramp. Door een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij overstroomde grote delen van Nederland.
1.836 mensen en tienduizenden dieren kwamen hierbij om en duizenden huizen werden verwoest. Ook de schade aan de infrastructuur en landbouwgrond was groot. Een gebied zo groot als de provincie Utrecht overstroomde.
Sindsdien is Nederland veel beter beschermd tegen overstromingen. Toch kan het ook nu misgaan. Zo’n 60 procent van Nederland kan bij een overstroming onder water komen te staan. Dat geldt ook voor grote delen van de provincie Utrecht. Op onze website kun je zien hoe je je moet voorbereiden.

Het laatste nieuws
Oefening dreiging hoogwater
26 mei 2023
Op 24 en 25 mei 2023 vond de interregionale oefening van de SCOR plaats. SCOR staat voor Samenwerking Crisisbeheersing Overstroming Randstad. Op 24 mei oefenden de operationele teams van de waterkolom en de algemene kolom (veiligheidsregio’s), op 25 mei de bestuurlijke teams van de waterkolom en de algemene kolom.

Informatie over lopende en afgehandelde incidenten
22 mei 2023
Op VRU.nl kun je voortaan informatie vinden over lopende en afgehandelde incidenten.

1 mei maandelijkse sirenetest
1 mei 2023
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 1 mei. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.
