De watersnoodramp 70 jaar geleden; hoe zit het nu?

1 februari 2023

Op 1 februari is het 70 jaar geleden dat ons land te maken kreeg met de grootste natuurramp van de 20e eeuw: de watersnoodramp. Door een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij overstroomde grote delen van Nederland.

1.836 mensen en tienduizenden dieren kwamen hierbij om en duizenden huizen werden verwoest. Ook de schade aan de infrastructuur en landbouwgrond was groot. Een gebied zo groot als de provincie Utrecht overstroomde.

Sindsdien is Nederland veel beter beschermd tegen overstromingen. Toch kan het ook nu misgaan. Zo’n 60 procent van Nederland kan bij een overstroming onder water komen te staan. Dat geldt ook voor grote delen van de provincie Utrecht. Op onze website kun je zien hoe je je moet voorbereiden.

Het laatste nieuws

Wat moet je doen als er geen water uit je kraan komt?

16 februari 2024
In Nederland komt er meestal schoon water uit de kraan. Toch kan het gebeuren dat er geen water is. Dat gebeurde op 15 februari in Zeist en Driebergen. Daar haperde de watervoorziening, wat inmiddels is verholpen. Wat moet je doen als er geen water is?

5 februari maandelijkse sirenetest

5 februari 2024
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes (de WAS-palen) in Nederland getest. Zo ook op maandag 5 februari. De sirenes worden iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.

VRU verwelkomt 62 nieuwe medewerkers

5 februari 2024
Op woensdagavond 31 januari 2024 vond op de brandweerpost in Zeist een introductiebijeenkomst plaats voor nieuwe VRU-medewerkers. Maar liefst 62 collega’s leerden daar tijdens een vol programma de VRU in al haar facetten kennen.