Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06
Coming Out Day drop

3 vragen aan Patrick Leliveld over diversiteit binnen de jeugdbrandweer

11 oktober 2023

Vandaag, 11 oktober, is het nationale Coming Out Day. Een dag waarop we vieren dat iedereen zichzelf kan en mag zijn. Patrick Leliveld, hoofdjeugdleider van de jeugdbrandweer Mijdrecht, vindt het belangrijk dat dit onderwerp ook bespreekbaar is bij de jeugdbrandweer.

Wat is jouw rol binnen het programma van diversiteit en inclusie binnen de jeugdbrandweer?

Ik ben ruim 7,5 jaar hoofdjeugdleider van de jeugdbrandweer van post Mijdrecht en ben in totaal al zo’n twaalf jaar met de jeugdbrandweer bezig. Het is voor mij belangrijk dat dit onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt binnen de jeugdbrandweer. Ik ben zelf homo wil vanuit een voorbeeldrol laten zien dat het oké is om jezelf te zijn. Iedereen hoort erbij. We willen binnen de jeugdbrandweer, en dus de VRU, ervoor zorgen dat we de kinderen een veilige omgeving kunnen bieden. Tegelijkertijd zie ik dat het ook belangrijk is dat we hier met de jeugdleiders zelf over in gesprek gaan. Op die manier weet je wat je moet doen als er een kind bij je aanklopt en ergens over wil praten.

Wat voor acties hebben jullie tot nu toe gedaan?

Afgelopen jaar zijn er rollen drop uitgedeeld binnen de jeugdbrandweer met een regenboogwikkel en een QR-code erop die naar deze pagina leidde: https://www.brandweernederland.nl/jeugdbrandweer-diversiteit/. Dit was een initiatief vanuit Brandweer Nederland in samenwerking met stichting Jeugdbrandweer Nederland. Het doel was om deze pagina te promoten binnen de jeugdbrandweer en natuurlijk aandacht te besteden aan het onderwerp diversiteit en inclusiviteit.

Merk je al of deze acties verschil maken?

Bij ons op de post gaat het heel goed. Ik weet niet zozeer of dat aan de actie met de rollen drop ligt, maar ik probeer zelf in ieder geval om duidelijk te maken aan de jeugd dat je er mag zijn. Pesten bij ons op de post is bijvoorbeeld echt not-done en dat bespreken we regelmatig. Ik probeer dus zelf echt actief werk te maken van een veilige werksfeer en dit onderwerp bespreekbaar te maken. Ik denk dat het zeker ook belangrijk is om dit te blijven doen, zowel richting de jeugd als richting de jeugdleiders.

Het laatste nieuws

Connect & Empower event diversiteit en inclusie

27 november 2023
Op 21 november ontmoetten verschillende collega’s van de politie, Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, Veiligheidsregio Flevoland en de VRU elkaar tijdens het Connect & Empower event in Baarn. Aan bod kwam hoe je in een wereld waarin veelal traditionele (masculiene) normen heersen tot jezelf kunt blijven en je eigen unieke identiteit kunt behouden en versterken.

VRU maakt afspraken over een 'great place to work'

20 november 2023
De VRU heeft als ambitie om een 'great place to work' te zijn voor íedereen. Maar, door dit alleen maar te zeggen kom je er natuurlijk niet. Daarom voegen we nu de daad bij het woord en hebben we afspraken gemaakt om dit ook daadwerkelijk te zijn. Hiervoor heeft directeur Karen van Elk namens de VRU het charter 'diversiteit in organisaties' ondertekend.

Staatssecretaris Van der Maat (J&V) bezoek Utrechtse HUB

15 november 2023
Woensdag 15 november kregen we bijzonder bezoek: Staatssecretaris Christophe van der Maat bezocht samen met directeur-generaal Migratie Annet Bertram, directeur Nationale Opvang Organisatie voor ontheemden uit Oekraïne (NOO) Ronald Roosdorp en Manager Beleid van de programma-directie Oekraïense ontheemde Marije van der Werff onze HUB in de Jaarbeurs in Utrecht.