Nieuws

Afgelopen zaterdag werd voor de tiende keer landelijk stilgestaan bij de moed en daadkracht van de brandweercollega’s die zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak tijdens de nationale brandweerherdenking. Demissionair Minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, was een van de sprekers tijdens de ceremonie bij het nationaal brandweermonument in Schaarsbergen. In zijn toespraak schonk hij speciale aandacht aan het overlijden van onze brandweercollega Pim van der Bruggen uit Den Dolder.

De ceremonie in Schaarsbergen vond net als vorig jaar in verband met de coronamaatregelen in aangepaste vorm plaats en was digitaal te volgen. Je kunt de ceremonie hier terugkijken.

 

Als brandweer staan we dag en nacht met hart en ziel klaar voor onze maatschappij. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Want het brandweervak is niet zonder risico’s. Het tragische ongeval waarbij onze collega Pim van der Bruggen tijdens een brandweerinzet overleed staat bij velen van ons in het geheugen gegrift.

Tijdens de nationale brandweerherdenking op 19 juni herdenken wij Pim en alle andere brandweercollega’s die zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak.

De ceremonie bij het brandweermonument in Schaarsbergen vindt in verband met de huidige maatregelen met een beperkt aantal mensen plaats. Wel is de ceremonie net als vorig jaar te volgen via een live-uitzending via www.brandweermonument.nl.

 

ereteken pim van der bruggen menno bausch fotografie 74 smal

Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Vanaf morgen zijn ook de 18-jarigen aan de beurt om een afspraak te maken. Dat wil zeggen dat medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad. 

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Op maandag 7 juni verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland.

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten.

Het dagelijks bestuur van de VRU heeft de huidige directeur Brandweerrepressie Carolien Angevaren benoemd tot waarnemend algemeen directeur van de VRU tot een nieuwe algemeen directeur is benoemd. Er is een nieuwe sollicitatieprocedure gestart voor de nieuwe algemeen directeur; de benoeming zal naar verwachting in september plaatsvinden.

Ben je benieuwd naar wat Veiligheidsregio Utrecht (VRU) in 2020 in vogelvlucht heeft gedaan? Kijk dan op de website www.jaaroverzichtvru.nl.

Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona is verder gedaald. Dat betekent dat de tweede stap in het openingsplan definitief op 19 mei wordt gezet. Het kabinet besloot vandaag niet op de pauzeknop te drukken. 

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei.

Voor de veiligheid en gezondheid van brandweermensen is het cruciaal dat zij werken in schone bluskleding. Dit is een niet te onderschatten onderdeel van een goede arbeidshygiëne. Bij de aanbesteding voor het reinigen van bluskleding heeft de Veiligheidsregio Utrecht daarom de lat hoog gelegd. De uitkomst: een mooie samenwerking en een uniek reinigingsproces, waardoor alle brandweermannen en -vrouwen gegarandeerd werken in brandschone bluskleding.