Natuurbrand

In de provincie Utrecht zijn veel natuurgebieden met bos, heide, gras en duinen. In de lente en zomer neemt de kans op een natuurbrand toe omdat het weer droger is. Natuurbranden kunnen zich snel verspreiden en op verschillende plekken tegelijk ontstaan. Dit maakt dat een natuurbrand moeilijk te blussen is. Het grootste gevaar van een natuurbrand is dat je ingesloten raakt door het vuur en niet meer weg kan.

Wat je kunt doen bij een natuurbrand

  • Rook is giftig. Dus blijf uit de rook en bedek neus en mond met een (natte) doek;
  • Vlucht als het kan in de richting van de openbare weg of bebouwde kom;
  • Bel 112 en vertel waar de brand is;
  • Help andere mensen en kinderen op een veilige plek te komen.

Hoe je een natuurbrand kunt voorkomen

Soms worden branden aangestoken. 70% van alle natuurbranden ontstaat door mensen. Eén brandende sigaret, stuk glas of plastic kan al de oorzaak zijn van een brand die een groot natuurgebied verwoest. Maar ook door de natuur zelf kan brand ontstaan. Bijvoorbeeld door blikseminslag.

Met deze tips kun je natuurband voorkomen: 

  • Gebruik in droge periodes nooit vuur in de natuur.
  • Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken.
  • Auto-onderdelen worden heet, parkeer je auto daarom niet op hoog en droog gras.
  • Parkeer op de aangewezen parkeerplekken, zodat hulpdiensten er altijd door kunnen. 
  • Houd een emmer zand of water bij de hand tijdens een barbecue.

Risico op natuurbrand in 2 fases

In Nederland hebben we het risico op natuurbranden in 2 fases ingedeeld. Dit heeft te maken met de droogte in de natuur.

Natuurbrandrisico fase 1

In fase 1 is het nog niet erg droog in de natuur. De brandweer en natuurbeheerders zijn voorbereid op een natuurbrand, maar hebben nog geen extra maatregelen genomen. Toch moet je altijd opletten met vuur in de natuur. Lees daarom onze adviezen bij natuurbrandrisico fase 1.

Natuurbrandrisico fase 2

De brandweer en natuurbeheerders houden steeds de droogte in de natuur in de gaten. Als het al langere tijd droog is in de natuur, gaan we naar fase 2. Dit betekent dat het risico op een natuurbrand groter is. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert en vragen ook jou extra voorzichtig te zijn. In sommige natuurgebieden is vuur in de natuur in deze periode daarom verboden. Je kunt helpen om natuurbrand tijdens droogte te voorkomen door onze adviezen bij natuurbrandrisico fase 2 te lezen.

Meer informatie 

Maak kennis met ons natuurbrandspecialisme