Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06

“Zonder ons was deze persoon niet levend uit de auto gekomen”

Paul van Ommeren is brandweervrijwilliger bij de VRU. Hij rukt al een aantal jaar uit met het hulpverleningsvoertuig (HV). Een uitruk naar een zwaar ongeval met een personenauto maakte daarbij een grote indruk.

“Een melding die me in het bijzonder in bijgebleven is een ongeval met beknelling. Een auto was daarbij met hoge snelheid tegen een boom tot stilstand gekomen.

De man in de auto zat met zijn benen, hoofd en een hand bekneld en was slecht aanspreekbaar.

Ter plaatse hebben we als HV de tankautospuit (een normale brandweerauto) kunnen ondersteunen. Daardoor konden er meer werkzaamheden tegelijkertijd uitgevoerd worden.

Als eerste hebben we een deur verwijderd, zodat de ambulancedienst bij het slachtoffer kon komen. Zo kon een goede inschatting worden gemaakt van de toestand van het slachtoffer en de tijd die beschikbaar was voor de redding.

Vervolgens is de boom weggezaagd waar de auto tegenaan stond zodat we er beter bij konden. Daarna is het dak verwijderd en hebben we met ons hydraulisch gereedschap de auto meer teruggeduwd in de originele vorm. Daardoor komt er meer ruimte en is het bijvoorbeeld makkelijker portieren open te krijgen.

Naarmate de inzet vorderde en er meer ruimte in de auto ontstond, ging het steeds beter met het slachtoffer.

Het is mooi dat we onze meerwaarde hebben kunnen aantonen. Het materiaal op de HV is net wat groter dan op een tankautospuit. En doordat wij extra menskracht waren in aanvulling op de TS, konden we snel werken.

We waren als brandweer echt noodzakelijk bij dit incident. Zonder ons was deze persoon niet levend bevrijd uit de auto.

Binnen onze regio zijn twaalf HV’s beschikbaar. Op een HV ligt gereedschap in aanvulling op het gereedschap dat op een tankautospuit ligt. Het gereedschap op een HV is zwaarder, meer specialistisch en er ligt van sommige middelen die ook op een tankautospuit liggen meer op de HV.

De bemensing van een HV heeft aanvullende kennis en kan adviseren en ondersteunen bij een inzet. We zorgen ook dat onze kennis en vaardigheden up-to-date blijven. Onlangs zijn we bijvoorbeeld in Duitsland geweest om te oefenen met nieuwe personenauto’s. Deze worden steeds steviger en er worden andere materialen gebruikt, dit vraagt daarom ook om een andere aanpak. Onze standaardmethoden die we bij de brandweer in onze opleiding leren werken dan niet altijd. Er wordt dan een beroep gedaan op technisch inzicht en improvisatievermogen. Dat spreekt me ook zo aan bij het uitrukken met een HV. 

Ik ben inmiddels zo’n zes jaar brandweervrijwilliger. Daarvoor was ik van mijn twaalfde tot achttiende lid van de jeugdbrandweer. Het werk heeft me altijd aangetrokken, ik vind het erg interessant. Na de jeugd wilde ik meteen door als brandweervrijwilliger. Het werk is erg afwisselend, het is altijd onverwachts en je kunt mensen helpen. Dat zijn de dingen die mij zo aanspreken."