Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06

Sander: “Dankzij de rookmelders is de brand beperkt gebleven”

Het is 23 april 2021, 01:20 uur als Sander van der Meer, brandweervrijwilliger bij post Woerden, wordt gealarmeerd voor een woningbrand. “Je weet niet of er nog personen in het huis zijn. Daar gaat je hart sneller van kloppen.” 

“Het is midden in de nacht als ik word opgepiept voor een woningbrand. Ik spring uit bed en ga zo snel mogelijk naar de kazerne toe. Als we met zes man compleet zijn, vertrekken we gelijk richting de brand. Tijdens het aanrijden weten we niet of er nog personen in het huis zijn. Daar gaat je hart sneller van kloppen. Gelukkig krijgen we kort daarna de bevestiging van de politie dat de bewoonster van het huis al buiten staat met haar huisdieren. We zijn opgelucht dat er geen slachtoffers zijn. Maar over de eventuele grootte van de brand weten we op dat moment nog weinig.

Bij aankomst is de bevelvoerder degene die vertelt wat er moet gebeuren. Hij geeft mij de instructie om samen met een collega naar binnen te gaan. Met ons gereedschap en blusmateriaal lopen we de hal van het huis binnen. De kamer staat helemaal vol met rook, waardoor je geen hand voor ogen kunt zien. Ik pak daarom mijn warmtebeeldcamera. Met deze camera scan ik de ruimte, om snel te kunnen zien waar het heel warm is en dus waar de brand zich bevindt. We worden naar een dichte deur geleid. Als we die deur open trekken, zien we een enorme zwarte rookwolk. Mijn collega en ik starten direct met blussen.

De brand woedde in een voorraadkast, waar een rookmelder in de buurt hing. Die is in een vroeg stadium gaan piepen, net als de rookmelders op de bovenverdiepingen. Dat is echt de redding van de bewoonster geweest. Als er geen rookmelder had gehangen, dan was de brand waarschijnlijk dwars door de voorraadkast heen gekomen en had de complete benedenverdieping in brand gestaan. De bewoonster heeft zelf de brand geprobeerd te blussen, maar de vlammen kwamen al snel terug. Daarop heeft zij de deur van de voorraadkast dichtgedaan en is direct naar buiten gegaan om ons in te schakelen. Het dichtdoen van die deur heeft heel veel ellende voorkomen. Vaak denken mensen dat ze ramen en deuren moeten openen bij brand, maar dit zorgt er juist voor dat de brand zich razendsnel kan uitbreiden.

Als brandweerman heb ik ook woningbranden meegemaakt zonder rookmelders. Als je die huizen ziet, dan is alles helemaal verwoest. Als je al je persoonlijke spullen kwijtraakt, dan is dat echt heftig. Maar als er slachtoffers te betreuren zijn, dan is het leed en verlies natuurlijk nog vele malen groter. Als je slaapt ruik je geen rook. Daarom is het letterlijk van levensbelang dat je wordt gewekt door een rookmelder. Hang er een op elke verdieping, maar het liefst gewoon in elke slaapkamer. Als de rookmelder in een vroeg stadium afgaat, kun je nog veilig wegkomen. Je kunt veel sneller anticiperen op een beginnende brand, dan dat het halve huis al helemaal in lichterlaaie staat”.

In de nacht van 23 april 2021 brak er brand uit in het huis van Vera Voges (https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2172777/brand-in-woning-woerden-rookmelder-wekt-slapende-bewoonster.html). Doordat zij werd gewekt door haar drie rookmelders, is de brand beperkt gebleven.