Portret: “Bij het woord ‘brandweer’ denken mensen aan blusvoertuigen, niet aan duikers of schippers”

“Binnen de post was ik de enige met een vaarbewijs. Die had ik gehaald bij de post waar ik beroeps ben, daar hebben we namelijk ook een boot. Er moesten dus eerst mensen worden opgeleid. De VRU verzorgde de opleiding en ik mocht daar ook aan meedoen, ondanks dat ik al was opgeleid. Het was super leuk om dit met de anderen van de post te doen en hen af en toe te kunnen helpen. Maar ook voor mezelf heb ik nieuwe dingen geleerd.
In de opleiding leer je vooral bepaalde manoeuvres. Je moet bijvoorbeeld veilig en snel kunnen aanvaren bij een drenkeling. Verder leer je aanmeren en ankeren onder verschillende omstandigheden. Hard varen lijkt heel makkelijk, maar ook dit moet je op een veilige manier doen. Het is dus heel veel praktijk. Ik vond het een erg leuke opleiding. Als laatste komt iemand je aftoetsen. Iedereen was in één keer geslaagd. Dat was natuurlijk heel mooi.
Als je het hebt over de brandweer denken de meeste mensen aan onze blusvoertuigen. Niet aan duikers of schippers. Het is een hele andere wereld. Het brengt nog meer afwisseling voor ons als post, dat vind ik er ook zo leuk aan.
Verder is het prachtig om nieuwe dingen te leren. En het is natuurlijk heerlijk op het water met mooi weer. We motiveren elkaar ook om manoeuvres steeds beter of sneller te doen. Het wordt heel enthousiast opgepakt binnen de post. En er is ook goede ondersteuning vanuit de regio. Binnenkort komen er weer trainingsdagen aan en er worden twee mensen van de post opgeleid tot instructeur voor de post. Zij krijgen extra les, wat ze kunnen overbrengen.
We hebben al verschillende uitrukken gehad. We worden voor allerlei incidenten op het water gealarmeerd. We worden bijvoorbeeld gevraagd als er een dier in nood is, om bij de inzet van duikers te helpen of als er brand op een schip is. We hebben geen blusboot, maar we kunnen wel brandweermensen en blusmiddelen vervoeren.
Sinds we de boot hebben, investeren we veel tijd in het leren kennen van ons inzetgebied. Het gebied is best groot. Er zijn een aantal boten binnen de VRU en die bedienen samen de hele regio. Ergens heen varen kan soms veel tijd kosten, zeker als je sluizen moet passeren. Daarom brengen we in kaart waar plekken zijn waar we de boot te water kunnen laten. Dit leggen we vast, inclusief foto’s. Die informatie kunnen we dan weer opvragen via de tablet in het voertuig wanneer we dit nodig hebben.
We investeren ook in het samen oefenen met duikploegen van de omliggende posten en we hebben al geoefend met de samenwerking met een redvoertuig. Vooral op grotere wateren, zoals in ons geval de Lek en het Amsterdam Rijnkanaal kan een boot echt van meerwaarde zijn voor de brandweerduikers.
Ik ben 33 jaar en al sinds 2007 vrijwilliger. In Maarssen ben ik gestart bij de jeugdbrandweer en daarna doorgestroomd naar de vrijwilligers. Tot 2015 in Maarssen en vanaf 2017 in Vianen. Voor mijn dagelijks werk ben ik beroepsbrandweerman in de regio Rotterdam. Dat doe ik sinds 2014.
Voor mij is het vooral de afwisseling dat het brandweerwerk zo leuk maakt. Je weet nooit wat de dag brengt. Verder draait het echt om het teamgevoel, het is een tweede familie. Een kantoorbaan heeft me nooit getrokken, daarom ben ik erg blij dat ik het brandweerwerk ook beroepsmatig kan doen."
