Marcel: "Je knuffel als enige houvast na brand"

Bij een woningbrand is het de brandweer die blust en Stichting Salvage die komt voor de rust en de schade-afhandeling. Als je bijvoorbeeld door brand niet meer in je woning kunt, regelt Stichting Salvage onderdak. Zij zorgen er ook voor dat je belangrijke spullen als opladers, medicijnen en de knuffels van je kinderen kunt meenemen. Marcel Swanink van Stichting Salvage vertelt hoe dat in zijn werk gaat.
“Als mensen tussen de blauwe zwaailichten, de uitgerolde brandweerslangen en de nieuwsgierige buurtbewoners op straat staan, weten ze vaak niet meer wat ze moeten doen. Het heeft natuurlijk een geweldige impact als je huis in brand staat”, vertelt Marcel. In het dagelijks leven is hij schade-expert bij Achmea, maar zes weken per jaar is hij actief voor Stichting Salvage. ‘Als coördinator hebben wij de bevoegdheid om hulp te bieden aan particulieren en bedrijven. Het is onze taak om de mensen bij te staan met raad en daad. De kosten worden betaald door de gezamenlijke verzekeraars. Als de woning niet meer toegankelijk is, zorgen wij voor een tijdelijk logeeradres. Ook bereiden wij mensen voor op wat er gaat komen en wat ze zelf kunnen doen’.
De foto’s op de mobiele telefoon van Marcel vertellen een duidelijk verhaal: brand kan ongenadig toeslaan. De tijdspanne tussen 17 en 19 uur is bijvoorbeeld berucht. Dan gaan mensen koken en kan er brand ontstaan. Een moment van onachtzaamheid, de vlam die in de pan slaat en voor je het weet is de hele benedenverdieping zwartgeblakerd. ‘Naast het bijstaan van de gedupeerde heeft de zogenaamde ‘schadestop’ prioriteit’,’ vertelt Marcel. Dat bluswater wordt opgeruimd, er drogers worden geplaatst, rook en roet zoveel mogelijk wordt verwijderd. We werken daarvoor met gespecialiseerde bedrijven.’
‘Brand ontstaat ook vaak door elektrische apparaten en menselijk handelen. Denk aan het opladen van een telefoon op bed, verlengsnoeren die met elkaar verbonden zijn of een elektrische fiets die voortdurend aan de stroom hangt. Accu’s in elektrische apparaten bestaan uit verschillende compartimenten. Als zo’n batterij te warm wordt krijg je een soort mini-ontploffingen die als kikkers tegen het plafond springen. Laad je telefoon dus op een stevige ondergrond en haal opladers van het stroom als het apparaat vol is. En gebruik alleen opladers, apparaten en batterijen van gerenommeerde fabrikanten, want die zijn een stuk brandveiliger.”
