Marcel: “Een oncontroleerbare brand legde 600 hectare bos in de as”

“Op vrijdag 23 april werd ik opgeroepen om te helpen bij een grote natuurbrand op het Belgische militair domein en natuurgebied ‘Groot Schietveld’ in Brecht.
Toen ik er aankwam was er sprake van een oncontroleerbare brand die zich dreigde uit te breiden naar een nabijgelegen dorp. Zeven Belgische pelotons deden er alles aan om de brand zoveel mogelijk te vertragen maar konden de brand nog niet stoppen.
Nederland heeft afspraken met België over hulp bij het bestrijden van natuurbranden. België kan een helikopter vragen waaronder een grote zak met water kan worden gehangen. Dit water kan dan boven de brand worden gelost, met een groot effect tot gevolg. Als er een verzoek wordt gedaan voor helikopterblussing wordt ook een pool van adviseurs gealarmeerd. Deze pool bestaat uit negen specialisten uit diverse veiligheidsregio’s, waar ik deel van uit maak. Die vrijdag in april deed België zo’n verzoek voor helikopterblussing. Samen met een collega ben ik toen naar België vertrokken.
Toen ik aankwam, stonden we direct voor een grote opgave. De brand dreigde namelijk richting een perceel met naaldhout te gaan en zich zo richting een naastgelegen dorp te verplaatsen. Naaldhout is heel brandbaar en zorgt voor zeer zwarte rook. Aan de andere zijde van het gebied dat brandde werd een camping bedreigd. Kortom: we moesten snel schakelen met elkaar over de brandweerinzet. Het was best lastig om te komen tot een goede brandweerinzet, omdat Belgische en Nederlandse hulpdiensten verschillende werkwijzen hanteren en andere termen gebruiken. Toch lukte het al snel een goed beeld te krijgen en spraken we met elkaar een strategie af. Er werden twee helikopters ingezet voor een maximaal effect. Door onze gezamenlijke inzet konden we de brand uiteindelijk goed bedwingen en konden we voorkomen dat de brand het dorp en de camping zou bereiken. Een mooi resultaat!
Risico’s in de buurt
Een omvangrijke natuurbrand kan ook in Nederland ontstaan. Sterker nog, vorig jaar is in De Peel 800 hectare afgebrand. Daarom bereiden we ons als Veiligheidsregio Utrecht goed voor op natuurbrand. We kunnen het natuurlijk niet helemaal voorkomen, maar we kunnen wel de effecten en het zogenoemde ‘escalatierisico’ beperken. Onze strategie is gericht op het snel ontdekken van brand, waardoor we deze snel kunnen aanpakken op het moment dat de brand nog relatief klein is. Tijdens droge periodes vliegen we daarom preventief met een vliegtuigje boven natuurgebieden om branden te ontdekken en in kaart te brengen. Als er daadwerkelijk brand is, alarmeren we direct ook meer brandweervoertuigen.
Wat kan ik zelf doen?
“Als je zelf rook of vuur ziet in het bos zorg dan ten eerste dat je veilig uit het bos weet te komen. Bel daarna 112 en geef zo goed mogelijk aan de meldkamer door waar de brand is en wát er brandt. Je kunt ook een aantal dingen doen om brand te voorkomen. Let op met open vuur in de natuur van bijvoorbeeld sigarettenpeuken. Let ook goed op waar je je auto parkeert: door een hete uitlaat en droog gras kan brand ontstaan. Probeer je auto verder zo te parkeren dat een natuurgebied of slagbomen bij een parkeerplek niet worden geblokkeerd, anders kan de brandweer het gebied niet in. Pas dichterbij huis vooral op met het wegbranden van onkruid”.