Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06

Marcel: “In drie weken hebben we een complete opvanglocatie opgetuigd”

Wat doe je als je de vraag krijgt of je binnen drie weken een opvanglocatie voor 72 asielzoekers kunt regelen? Even slikken en dan snel aan de slag! Projectleider Marcel van Westendorp van de Veiligheidsregio Utrecht heeft de afgelopen maand samen met collega’s van de gemeente Veenendaal alles op alles gezet om dit te realiseren. En, het ís gelukt! Lees in zijn verhaal hoe Marcel dit proces heeft ervaren.

Marcel: “Half juli kreeg ik de vraag vanuit de VRU of ik tijdelijk alles uit mijn handen kon laten vallen om een opvanglocatie voor asielzoekers in gereedheid te brengen. Ik dacht: ‘je werkt bij een crisisorganisatie of niet. Dat gaan we gewoon doen!’ Samen met mijn collega Stanley Alberts en in nauwe samenwerking met de gemeente Veenendaal zijn we direct aan de slag gegaan.

De gemeente is verantwoordelijk voor de locatie. Al snel kwam het voormalige BelCompany-gebouw in Veenendaal naar voren. Deze locatie stond al jaren deels leeg en was geschikt te maken als crisisnoodopvanglocatie. Natuurlijk moest er wel van álles aan gedaan worden. Het pand had voorheen dienst gedaan als kantoorlocatie. De hele inboedel stond er nog exact zo bij als jaren geleden. Bureaus, bureaustoelen; zelfs de pennenbakjes stonden nog op tafel. Daar kun je natuurlijk niet zomaar tussen gaan wonen. Daarom zijn we aan de slag gegaan om deze ruimte geschikt te maken als woonlocatie.

De gemeente is verantwoordelijk voor het in orde maken van de brandveiligheid, maar ook voor de bouwkundige zaken. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een camerasysteem, een valbeveiliging voor de ramen en het veilig maken van trappen voor kinderen. Het was de taak van de VRU om alle rand-voorwaardelijke zaken te regelen, zodat mensen konden slapen in dit pand.

Stanley en ik hebben ervoor gezorgd dat het pand om te beginnen goed werd schoongemaakt, want de afgelopen jaren was er niets gedaan. Verder moesten er enorm veel dingen worden geregeld voor de inboedel. Denk aan het huren van stoelen, bedden, airconditioning, catering regelen en er moesten natuurlijk ook douches en toiletten komen. Er waren te weinig bestaande toiletten en douches zaten er nog helemaal niet in. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan, want we zitten middenin het festivalseizoen. Dat was wat mij betreft dan ook gelijk de grootste uitdaging: zorgen dat je genoeg leveranciers kunt vinden die de juiste spullen kunnen leveren in slechts een kort tijdsbestek.

Slagkracht door samenwerking

Gelukkig hebben wij het hele proces nauw samengewerkt met de collega’s van de gemeente Veenendaal. De samenwerking verliep uitstekend en we waren goed op elkaar ingespeeld. Als we ergens tegen aan liepen, dan losten we dat meteen op. Op een gegeven moment merkten we bijvoorbeeld dat er behoefte was aan een dagelijks afstemmingmoment, zodat er geen miscommunicatie zou ontstaan. Dat hebben we toen ingevoerd en dat hielp enorm. Zo zorg je ervoor dat iedereen in dezelfde film zit en blijft zitten. Het hielp ook dat we vanaf het begin af aan duidelijke werkafspraken hebben gemaakt en iedereen hetzelfde doel voor ogen had.

Als ik terugkijk op de afgelopen weken dan ben ik er trots op dat we dit met z’n allen voor elkaar hebben gebokst. Niet alleen de gemeente heeft alles op alles gezet, ook onze eigen organisatie heeft keihard meegewerkt. Zo hielpen de collega’s van Facilitair met het bestellen van spullen, bijvoorbeeld koelkasten. De collega’s van Materieel en Logistiek hebben vele transportritten gereden om alles wat wij besteld hadden af te leveren op locatie. Vanuit Risicobeheersing werd er geschouwd of de brandveiligheid op orde was en onze ICT-collega’s ondersteunden met laptops en andere benodigde ICT-middelen. Hieruit blijkt maar weer dat je enorm veel slagkracht hebt door strak samen te werken met collega’s én partners!”