Jorn: “Je ziet de jongeren groeien, zowel op brandweergebied als persoonlijk”

Jongeren tussen de 12 en 18 kunnen lid worden van de jeugdbrandweer. Ze leren daar alles over het blussen van branden, maar net zo belangrijk is het om een leuke tijd te hebben met elkaar.

Jeugdleider Jorn vertelt meer.

“Ik ben jeugdleider van de jeugdbrandweer voor het gebied Bunnik, Den Dolder en Zeist. Ik doe dat sinds 2010, vanaf het moment dat ik 18 werd en ook doorstroomde  naar de opleiding voor brandweerman. Daarvoor zat ik al sinds mijn vijftiende zelf bij de jeugdbrandweer.

Naast vrijwilliger bij de brandweer ben ik ook werkzaam als medewerker vakbekwaamheid van de VRU. Daar houd ik mij bezig met de geoefendheid van de brandweermensen in de Veiligheidsregio Utrecht.  

De jeugdbrandweer is bedoeld om de jeugd te enthousiasmeren om later bij de brandweer te gaan. Maar daarnaast is er veel ruimte voor het sociale aspect en maken ze kennis met hulpverlening in breedste zin van het woord.

We oefenen iedere woensdagavond met de jeugdbrandweer. Bij die oefeningen leren ze alles over het bestrijden van branden. Op vrijdagavonden en zaterdagen spelen we regelmatig wedstrijden tegen andere jeugdbrandweerkorpsen. Bij deze wedstrijden gaat het erom om sneller te werken dan anderen, maar een jury geeft ook punten voor veilig werken en het juist volgen van procedures. We spelen wedstrijden tegen jeugdbrandweerkorpsen uit de buurt en we doen mee aan een landelijke competitie van jeugdbrandweer Nederland.

Als jeugdleiders vinden we het belangrijk dat we niet alleen met de wedstrijden bezig zijn, maar dat er ook aandacht is voor teambuilding en er voldoende ruimte is voor gezelligheid. Ieder jaar is er een groot kamp voor alle jeugdbrandweerleden in de regio KJO brandweerkamp. Ook gaan we regelmatig naar brandweerevenementen.

Onlangs hebben we een 24-uursdienst gedaan. De jeugdleden bleven daarbij op de post slapen. Tijdens de dienst gingen we sporten, boodschappen doen, samen koken en samen eten. Natuurlijk hebben we verschillende oefeningen voorbereid. Tijdens de dienst ging meermaals de pieper, waarbij allerlei scenario’s voorbijkwamen. Ze moesten dan direct alles laten vallen waar ze mee bezig waren, omkleden en op de auto springen. Zo kreeg de jeugd een realistisch kijkje in de keuken van de brandweer.

Het is mooi om de ontwikkeling van jeugdleden te zien. Kinderen komen binnen en weten (bijna) niets van de brandweer. We leren ze dan veel over wat de brandweer doet. Je ziet dat ze veel leren en procedures leren kennen en allerlei vaardigheden onder de knie krijgen. Sommigen komen heel stil binnen en je ziet ze langzaam meer zelfvertrouwen krijgen, dat is mooi om te zien. Ze leren vaardigheden waar ze ook privé iets aan hebben, zoals reanimeren. Daarnaast is het teamproces mooi om te zien. Het werken met een team aan een goed resultaat en het daaromheen gezellig hebben met elkaar.

Misschien zijn mensen na dit verhaal geïnteresseerd geraakt in de jeugdbrandweer. Kom vooral een keer kijken. Stuur een mail naar jeugdbrandweer@vru.nl en dan nemen we contact met je op. We zijn geregeld op zoek naar nieuwe jeugdleden, maar ook mensen die af en toe willen helpen zijn van harte welkom.