Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06

“Ik heb in mijn hele carrière nog nooit zo’n grote brandweerinzet gezien.”

Als Communicatieadviseur CoPI van de VRU werd Marcel van Westendorp op vrijdag 18 juni 2021 opgeroepen om naar Leersum te gaan voor een melding over stormschade. Wat hij toen nog niet wist was dat de melding van stormschade in Leersum een van de grootste brandweerinzetten van de VRU ooit tot gevolg zou hebben. Hier zijn verhaal van die avond. 

“Ik zat rustig in de tuin te eten toen mijn telefoon ging: het was een journalist. Als Operationeel Woordvoerder van de brandweer sta ik de pers te woord over lopende incidenten, dus dat gebeurt wel vaker. Maar ik was nergens voor gealarmeerd, dus ik wist nog van niks. ‘Wat is er in Leersum aan de hand?’, vroeg de journalist. Ik logde in op een online platform waar ik de binnengekomen meldingen kan inzien. Ineens zag ik tientallen stormschademeldingen bij de meldkamer binnenstromen. Ik dacht gelijk: ‘wat is hier aan de hand’? Vrijwel direct werd ik opgeroepen voor een zogenoemde ‘GRIP-1 alarmering’ voor stormschade in Leersum. GRIP 1 betekent dat de hulpdiensten gezamenlijk worden opgeroepen om gecoördineerd aan de slag te gaan. Dan weet je: dit is écht serieus.

Ik stapte meteen in mijn auto om richting Leersum te rijden, maar het was een hele klus om daar daadwerkelijk te komen. Toen ik ongeveer een kilometer voor Leersum reed, kon ik niet verder. Er lag namelijk een enorme boom over de weg en achter mij stond het verkeer muurvast. Toen de boom uiteindelijk was weggehaald door een kraan en ik dichterbij Leersum kwam, was mijn eerste gedachte: ‘wat een totale verwoesting’. Overal lagen takken en omgevallen bomen over de weg: het leek wel een oorlogsgebied.

Tijdens zo’n soort incident is het mijn taak om de pers te woord te staan over wat er aan de hand is. Daarnaast geef ik advies over hoe, wanneer en wat we communiceren naar de direct betrokkenen in de omgeving, de pers en het overige publiek. In het geval van Leersum hebben we de mensen allereerst geadviseerd om de hulpdiensten hun werk te laten doen en het gebied te vermijden omdat de situatie erg gevaarlijk was. Ook hebben we mensen opgeroepen om te stoppen met barbecueën, omdat er veel gaslekkages waren ontstaan. Gas en barbecue gaan uiteraard niet samen. Gelukkig is hier gehoor aan gegeven en is niemand uiteindelijk echt ernstig gewond geraakt.

Al met al was het een enorme en langdurige inzet. Zelf ben ik tot ongeveer 18.00 uur de volgende dag bezig geweest met dit incident. Hoewel de impact enorm was, vind ik het geweldig hoe we met man en macht hebben gewerkt, zowel de brandweer als de ketenpartners in de crisisbeheersing. Dit kun je niet alleen, je hebt elkaar nodig. In zo’n situatie is het mooi om te zien dat iedereen binnen no-time paraat is om te helpen. Dat heeft echt indruk op me gemaakt. In mijn hele carrière heb ik nooit eerder zo’n grote brandweerinzet gezien”.

Op 21 juni 2021 maakte het KNMI bekend dat de schade in Leersum is veroorzaakt door een valwind. Door het noodweer vielen er negen gewonden en zes woningen zijn onbewoonbaar verklaard. In totaal waren er ruim 40 brandweervoertuigen betrokken bij het incident.