Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06

Helen: “We gaan voor een brandweerauto vol vrouwen”

Op deze Internationale Vrouwendag interviewden wij onze collega Helen Zwartenbol. Lees haar hele verhaal: “Ik ben ooit 25 jaar geleden begonnen bij brandweer Maarssen als eerste vrouw in het team. Inmiddels werk ik bij post Woerden en hier hebben we vijf vrouwelijke collega’s. We grappen wel eens ‘we gaan voor een brandweerauto vol’. 

Hoewel ik me nooit anders heb gevoeld als vrouw bij de brandweer, moest ‘de oude garde’ aan het begin even wennen. Dat was gauw over toen zij zagen dat ik mijn mannetje sta en volwaardig meedraaide in het team. Er zijn genoeg momenten geweest dat de rest van mijn collega’s het juist prettig vonden dat ze een vrouw in de ploeg hadden. Bijvoorbeeld toen we een keer moesten uitrukken naar een incident waar iemand zich had buiten gesloten. Boven op het dak stond een heel klein raampje open. Ik heb in tegenstelling tot veel mannen geen hoogtevrees, dus ik wilde wel het dak op gaan. Bovendien was het handig dat ik klein van postuur ben, zodat ik door het raam paste. Dat zijn momenten dat je merkt dat je echt van toegevoegde waarde bent.

In het dagelijks leven ben ik verpleegkundige van beroep. Als er een beknelling is, dan komt dat goed van pas. Ik word bijvoorbeeld sneller ingezet als gewondenverzorger. Zo was er een keer een incident met een trekker die bij een ‘boerenlandweg’ van de weg was geraakt en in een sloot terecht was gekomen. De trekker was op het slachtoffer gevallen en hij zat vast onder het voertuig. De meneer had het erg koud en raakte in paniek. Ik heb hem gerustgesteld en hem moed in gepraat. Of bijvoorbeeld incidenten waarbij kinderen betrokken zijn. Ik stel ze gerust en geef ze een knuffelbeertje als troost. Dat vinden ze erg fijn.

Inmiddels ben ik bevelvoerder en stuur ik het team aan. Ik kijk daarbij naar de kwaliteiten van de mensen uit mijn ploeg. Tijdens een beknelling ga ik bijvoorbeeld zelf niet meer zo snel aan de slag met een spreider om iemand uit een auto te knippen. Dat geeft ook niet, daar zijn anderen juist weer goed in. Dat is het mooie van werken in een team: iedereen doet wat hij of zij het beste kan. Overigens ben ik van mening dat iedereen die lichamelijk gezond is bij de brandweer zou kunnen werken. Ik sta daar nuchter in. Als je fit bent en je goed voelt, dan kun je dit werk gewoon aan. Dan maakt het eigenlijk helemaal niets uit of je man of vrouw bent”.