“Een kind in een kluis is geen dagelijkse klus”

Onze collega André van Vliet kreeg als Officier van Dienst Brandweer op 14 september 2013 een alarmering die hij niet snel zal vergeten: een kind opgesloten in een kluis. Lees hieronder het verhaal van André.

“Je hoort het goed hoor, zegt André. Een alarmering voor een kind in een kluis. Tijdens het verstoppertje spelen was een kind in een leegstaande brandkluis gekropen. Hierbij had de jongen per ongeluk de deur dichtgetrokken. Dit alles gebeurde tijdens een gezellig familiefeest. Er was helaas geen sleutel en/of code beschikbaar om de deur te openen, dus onze hulp was op dat moment nodig.

Als ik terugdenk aan dit incident dan is het eerste wat me te binnen schiet de rust onder de hulpverleners en ter plaatse bij de jongen. Al tijdens het aanrijden heerste er rust en stilte bij de aanrijdende eenheden. Iedereen was zich bewust van deze bizarre melding, en kon zich nog weinig voorstellen van wat men zou aantreffen. In tegenstelling tot de rust die bij ons heerste waren de ouders, begrijpelijk, in paniek en maakten zich zorgen over het lot van hun zoon. Met het hele team hebben we een plan gemaakt waarbij we verschillende opties hebben afgewogen en doorlopen. Prioriteit nummer één hierbij was de toevoer van zuurstof en het regelen van de juiste middelen en expertise Daarnaast was aandacht voor de ouders heel belangrijk. Bij dit bijzondere incident hebben we samengewerkt met de collega’s van de politie. Zij zorgden voor de professionele begeleiding van de ouders en overige familieleden, zodat wij ons ongestoord konden richten op de bevrijding van de jongen.

Zo’n klus kom je niet dagelijks tegen. Ervaringen zijn er dan ook niet, en het komt aan op  improviseren, afwegen en gewoon doen. Gelukkig kregen wij het toch nog snel voor elkaar om de deur van de kluis open te breken. Dit kwam mede door de jongen die zich dapper heeft gehouden tijdens de hele klus. Stel je eens voor dat je in een kluis opgesloten zit, zonder licht en weinig zuurstof! Je hoort van alles, maar bent afhankelijk van anderen. Er gaat dan van alles door je heen. Als ik  terugdenk aan dit incident, dan heb ik nog steeds diep respect voor deze knul. Uiteraard waren de ouders na het openbreken van de kluis erg blij en opgelucht en konden zij worden herenigd met hun zoon.”