Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06

“Een goede voorbereiding samen met onze partners is het halve werk”

 

 

Volgende week gaat één van de grootste wielerrondes ter wereld van start: De Vuelta, die met drie etappes door Nederland koerst. In aanloop naar de Vuelta, spraken we met drie betrokkenen vanuit de VRU: projectleider Bram Jacobs (crisisbeheersing), Gijsbert Voskamp (Brandweer) en Wouter den Hartog (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) over de voorbereidingen.

Wat heeft de VRU gedaan in de voorbereiding naar dit grote evenement en wat komt er allemaal bij kijken?
“De voorbereidingen voor dit soort grootschalige evenementen starten een jaar van tevoren. Daarnaast is het natuurlijk niet de eerste keer dat we zo’n evenement hebben gehad dus we maken dankbaar gebruik van ervaringen van onder andere de Tour de France in 2015 en Koningsdag in Amersfoort in 2019. Het proces is dus wel helder en we kijken nu wie we allemaal nodig hebben om het evenement vanuit de hulpdiensten in goede banen te leiden. We beginnen met een risicoanalyse en kijken goed naar mogelijke bedreigingen tijdens zo’n evenement. Ik bekijk wat voor acties we daartegenover moeten zetten qua crisisbeheersing., Collega Gijsbert kijkt specifiek naar hoe het is geregeld met de bereikbaarheid voor de hulpdiensten, welke straten worden afgesloten en hoe de aanrijroutes van de brandweer goed geregeld zijn’’, vertelt Bram.

Uiteindelijk komt alles samen in een multidisciplinair coördinatieplan waarin de kaders geschetst worden. Brandweer, GHOR, maar ook de politie, gemeenten en crisiscommunicatie leveren hun eigen mono-draaiboeken aan. ‘’Wij coördineren vanuit de crisisbeheersing het proces van voorbereiding, brengen de partners samen en zorgen ervoor dat er tijdens de Vuelta een organisatie staat die klaar is om in actie te komen als het mis gaat. Om ons daarop voor te bereiden hebben we trainingen en opleidingen gehad en oefenmomenten georganiseerd. Ook hebben we table top oefeningen gehouden, waarbij medewerkers worden voorbereid op een ontruiming en bewust worden gemaakt van hun verantwoordelijkheid bij een calamiteit. Dit vond plaats in samenspraak met de projectorganisatie van de Vuelta, wat net als de politie een belangrijke partner voor ons is. Op deze manier krijgen we het allemaal goed in het hoofd bij de mensen en zijn de lijnen, bijvoorbeeld met de meldkamer kort zodat iedereen elkaar goed weet te vinden’’, stelt Bram, die zelf tijdens het evenement een oogje in het zeil houdt in het actie- en veiligheidscentrum van de projectorganisatie. Dit doet hij met verschillende collega’s van de brandweer, GHOR en de politie.

Samenwerken met verschillende partners
Tijdens de tweede etappe komen de renners vanuit Den Bosch richting Utrecht, waardoor de samenwerking met verschillende partners niet alleen plaatsvindt binnen de provincie, maar ook daarbuiten. Voor Bram zijn dat de collega’s van de crisisbeheersing vanuit veiligheidsregio’s in Brabant en Gelderland. Datzelfde doen Wouter en Gijsbert met hun interregionale collega’s bij de GHOR en de brandweer van dezelfde veiligheidsregio’s.

De GHOR heeft ter voorbereiding op het evenement de verschillende zorgketenpartners geïnformeerd over het evenement. Zo zijn alle zorginstellingen langs de route zijn geïnformeerd en er is met de instellingen mee gedacht om de continuïteit van zorg te kunnen waarborgen.

‘’Wat we doen bij deze planvorming is dat we zoveel mogelijk aansluiten bij bestaande planvorming en dus met name aandacht hebben voor afwijkingen’’, vertelt Gijsbert. ‘’We moeten alleen opschalen omdat het zo’n groot evenement is. Zo hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden. Mensen zijn immers opgeleid, want ook nu kan die natuurbrand ontstaan en een verzorgingshuis bedreigen. We doen nog steeds ons eigen werk, met dat verschil dat er tijdens dit evenement toevallig wat wielrenners links en rechts voorbijkomen en het wat drukker op de weg is’’, aldus Gijsbert.

Wat verwachten jullie van de Vuelta?
Gijsbert: ‘’Het grote uitgangspunt is dat het een feest is. Het is uiteindelijk niet meer of minder dan de ongeveer 1700 andere evenementen die we jaarlijks in onze regio hebben, alleen heeft dit natuurlijk wel even net iets meer impact dan het gemiddelde evenement. Op basis van die eerste risicoanalyse zijn we ons gaan voorbereiden’’. Wouter vult aan dat dit ook het uitgangspunt is bij de GHOR: “We proberen er gewoon een feest van te maken en bereiden ons voor aan de hand van die scenario's. We proberen het tot in de puntjes te regelen, dus als er wat gebeurt kunnen we reageren. Uitgangspunt is echt dat het een feest is en waarschijnlijk gaat het ook zo lopen. En anders zijn we er klaar voor’’, vertelt hij.

Bram: ‘’Precies, bij Koningsdag in Amersfoort gebruikten we ook altijd een mooie metafoor, namelijk dat we een mooie dag hebben gehad als we lekker tompouces hebben kunnen eten en niet in actie hebben hoeven komen. Het levert ons als VRU ook wel heel veel op in samenwerking met partners, met gemeenten en de politie. En het is ook gewoon ons werk. Het is operationele voorbereiding van op de brandweer, de geneeskundige hulpverlening, crisisbeheersing en de meldkamer. Daarbij bereiden wij ons voor op iets waarvan we maar hopen dat het niet gaat gebeuren’’.

Geslaagde Vuelta 2022
De opmaat naar een geslaagd evenement? “Aan de voorbereiding en aan de samenwerking met elkaar ligt het in ieder geval niet” volgens Bram. ‘’We willen eigenlijk niets aan het toeval overlaten en toch is er altijd de kans dat er iets gebeurt op de dag zelf waarvan je denkt: ‘daar hebben we niet over nagedacht’. Zo zagen we bij de Tour de France dit jaar in Frankrijk ook actievoerders die zich opeens vastlijmden op het asfalt. Er kunnen altijd dingen gebeuren die we niet in de hand hebben’’, vertelt Gijsbert.

‘’Maar uiteindelijk komen we daar ook wel weer uit, zo sluit Bram af. Op naar een geslaagde Vuelta 2022 en wie weet dit jaar wel tapas in plaats van tompouces!”