Korte brand in gemeentehuis Soest - laatste update: dinsdag 28 november 2023 - 01:06

De jaarwisseling bij de brandweer: “Je merkt bij iedereen dat er sprake is van een gezonde spanning.”

De jaarwisseling is traditioneel een drukke nacht voor de Veiligheidsregio Utrecht, zo ook dit jaar. In totaal is de brandweer in de nacht van 31 december op 1 januari voor 304 incidenten uitgerukt. In 288 gevallen ging het om een brand.

We blikken met twee brandweermannen terug op afgelopen jaarwisseling. Bas Riphagen (bevelvoerder beroepsbrandweer post Amersfoort-Centrum) en Daniel Copier (vrijwilliger post Woerden) vertellen over hoe de jaarwisseling op een post wordt ervaren en hoe zij zich voorbereiden op deze nacht.

Daniel: “De jaarwisseling is altijd een bijzondere nacht en daar bereiden we ons goed op voor. Er wordt gezorgd voor extra beschermingsmiddelen, zoals oordoppen en veiligheidsbrillen en we besteden extra aandacht aan protocollen. En als bevelvoerder in opleiding was ik dit jaar ook betrokken bij de multidisciplinaire voorbereiding. Dat gaat over de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten. Overdag zijn we bij elkaar gekomen op het gemeentehuis, met de brandweerposten uit de gemeente, de gemeente zelf, handhaving, de politie, maar ook met buurtvaders die willen bijdragen aan een veilige nacht. Daar bespreken we hoe alles ervoor staat, wat we kunnen verwachten en wat allemaal is ingericht voor jongeren om er een mooie en veilige nacht van te maken.”

Bas: “Er zit voor ons als beroepsbrandweer in Amersfoort een ander voortraject voor een oudjaarsnacht dan bij normale avonden of weekenden. De postcommandant heeft veel contact met de burgemeester, om te kijken wat de zogenaamde hotspots zijn in de gemeente: plekken met meer risico’s op gevaarlijke situaties en wat we kunnen verwachten. Als post zorgen we dat we alles op orde hebben: dat we voldoende chauffeurs hebben, dat we mensen achter de hand hebben en uiteraard voldoende spullen en beschermingsmiddelen hebben.”

Tijdens de nacht zelf is het dan voor ons gewoon met elkaar wachten tot we de eerste uitruk hebben. Normaal komen die meldingen in Amersfoort op oudejaarsdag overdag al, maar dit jaar regende het flink, dus kwam de eerste melding ’s avonds pas binnen.”

Daniël: “Je merkt dat er bij iedereen wel sprake is van een gezonde spanning tijdens Oud en Nieuw, zeker als je ergens naartoe gaat voor een melding. Je hoort veel over geweld tegen hulpverleners en weet gewoon niet wat er gaat gebeuren. Je let dus extra op wat er om je heen gebeurt. En je weet dat het een nacht is waarop veel meldingen binnen kunnen komen. Daarom zijn we vanaf 01.00 uur klaar gaan zitten op de kazerne. Gezellig met elkaar en met een oliebol, wachten tot er wat gebeurt.

Uiteindelijk viel het dit jaar voor ons mee in Woerden. Twee keer zijn wij uitgerukt. Een keer omdat in een parkeergarage vuurwerk is afgestoken en een keer omdat er een vreugdevuur werd aangestoken. De sfeer was daar gemoedelijk, we werden vriendelijk ontvangen en hadden goed contact met de mensen eromheen. In goed vertrouwen hebben we gevraagd het vuur niet groter te maken.”

Bas: “Het was voor ons in Amersfoort een drukke nacht, met veel incidenten. Met ook een vervelend incident waarbij we met vuurwerk werden bekogeld. Dat is waardeloos, maar gelukkig is dat een uitzondering. Verder was het een gemoedelijke avond. We zagen dat mensen blij waren dat het dit jaar weer op deze manier gevierd mocht worden. Overal werden we vriendelijk ontvangen. Veel mensen wensten ons een gelukkig nieuwjaar en soms kregen we zelfs oliebollen.

Het blijft toch een bijzondere nacht, de jaarwisseling. Normaal als je dienst hebt als beroepsbrandweer en je slaapt op de kazerne, is er een goede kans dat je pas de volgende ochtend wakker wordt. Dat is tijdens Oud en Nieuw niet zo, dan weet je dat je aan de bak moet. Wij hebben in Amersfoort de afspraak dat we met de hele ploeg deze nacht draaien, niemand heeft verlof. We maken er zo ook wat speciaals van en eten ook uitgebreider met elkaar. Iedereen wordt erbij betrokken en we wisselen tijdens de dienst ook van posities. Zodat de collega’s van de ladderwagen ook op het blusvoertuig zitten en andersom. Zo zorgen we dat iedereen elkaar nog een laatste keer ziet in het jaar.”