Werken bij de brandweer: dit moet je weten

Het brandweerwerk is geen alledaags werk. Het is fysiek zwaar werk, dat wordt uitgevoerd in complexe omgevingen en soms benarde situaties. Het werk vraagt best veel van je, en dat geldt ook voor het selectie- en opleidingstraject. Voor je eigen veiligheid word je bijvoorbeeld op verschillende aspecten getest of je geschikt bent voor de brandweer. Op deze pagina lees je hoe het selectie- en opleidingstraject eruitziet.

Vrijwillige of beroepsbrandweer?

Er zijn eigenlijk twee verschillende 'soorten' brandweer: de vrijwillige brandweer en de beroepsbrandweer.

Vrijwillige brandweer

Als vrijwillig brandweerprofessional doe je het brandweerwerk naast een andere baan, opleiding of dagelijkse bezigheden. Zodra je opgepiept wordt, laat je alles uit handen vallen en ga je zo snel mogelijk naar de kazerne om uit te rukken.

Voor de vrijwillige brandweer is het daarom belangrijk dat je dichtbij de kazerne woont en/of werkt. Het is voor de vrijwillige brandweer dus ook van belang dat je reguliere werkgever toestemming verleent voor het uitrukken. Maar daar zitten voor de werkgever ook voordelen aan!

Voordelen voor een werkgever met een medewerker bij de vrijwillige brandweer

Lees meer over de vrijwillige brandweer

Iedereen is welkom bij de brandweer, maar er gelden wel een aantal basiseisen

  • Je bent minimaal 18 jaar.
  • Je hebt een goede lichamelijke conditie.
  • Je hebt een opleiding gevolgd op tenminste VMBO.
  • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen.

Beroepsbrandweer

De professionals van de beroepsbrandweer draaien dagdiensten of 24-uurdiensten. Voor hen is het brandweerwerk echt hun beroep. In veel gevallen slapen zij dus ook op de kazerne. En zodra het alarm gaat, rukken zij uit om de klus te klaren.

Opleiding

De opleiding voor de vrijwillige brandweer en de beroepsbrandweer is hetzelfde. Dus zowel vrijwillige- als beroepsbrandweercollega's worden volledig opgeleid tot brandweerprofessional!

Selectieprocedure

Via een advertentie is je interesse voor de brandweer gewekt. Of je hebt een vacature voor de beroepsbrandweer gezien en dat lijkt je wel wat. Je meldt je aan en gaat de selectieprocedure in. Hoe ziet deze procedure eruit?

Gesprek/kennismaking

De selectieprocedure begint met een kennismakingsgesprek op de vrijwillige- of beroepspost waarvoor je je hebt aangemeld. De postcommandant legt je uit wat werken bij de brandweer precies inhoudt, beantwoordt al je vragen en laat je bijvoorbeeld een keer meekijken tijdens een oefenavond. Samen bespreken en bepalen jullie of het brandweerwerk iets voor jou is.

Aanstellingsdagen

Als de brandweer iets voor jou is, meld je je officieel aan voor de opleiding. Deze opleiding is pittig. Daarom neem je eerst deel aan de zogeheten aanstellingsdagen. Op een aanstellingsdag word je op verschillende aspecten getest, om te kijken of je geschikt bent voor de brandweeropleiding. De volgende tests komen aan bod:

  • een assessment (psychologische test)
  • de PPMO-baan (fysieke test)
  • medische test (gesprek met een arts)

Ook krijg je op deze dag uitgebreid informatie over de VRU en over het brandweerwerk. Verder worden de maten opgenomen voor je brandweerkleding.

Vervolg

De uitkomst van de aanstellingsdagen wordt met 'jouw' postcommandant of leerwerkbegeleider gecommuniceerd. Via hen krijg jij te horen of je toegelaten bent tot de opleiding tot Manschap, de basisopleiding voor brandweerman of brandweervrouw.

De opleiding tot Manschap A, een grondige basisopleiding

Voldoe je aan de voorwaarden dan bieden we je een grondige opleiding om je klaar te stomen voor het vak. Tijdens de basisopleiding Manschap A leer je alle basisvaardigheden van het brandweerwerk. De opleiding bestaat in ieder geval uit de blokken Brand, Technische Hulpverlening (THV) en Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen (IBGS). 

Na twee jaar heb je zo’n 205 uur onderwijs achter de rug en 50 uur praktijkervaring opgedaan bij een leerwerkplek op je post. Voeg daar nog 84 uur aan zelfstudie bij en 36 uur voor toetsing en examens en de 375 uur voor je basisopleiding zijn gevuld.

Mee op uitruk

Als je je examen hebt behaald mag je mee op de uitruk. Ben je ambitieus, dan kun je verder leren voor specialistische taken of voor een leidinggevende functie als bevelvoerder. Daar lees je later meer over.

Download de infographic hieronder voor een overzicht van de opleiding tot Manschap A.

Doorgroeimogelijkheden

Als je de opleiding tot Manschap hebt afgerond, dan stoppen je mogelijkheden daar niet. Binnen de brandweer kun je via extra opleidingen prima doorgroeien. Zo worden bijvoorbeeld de opleidingen aangeboden tot:

  • Chauffeur
  • Bevelvoerder
  • Officier van Dienst (OvD)
  • Hoofdofficier van Dienst (HOvD)
  • Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS)

Ook kun je kiezen voor de Voltijdopleiding Brandweerofficier bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).

Een kapstok met brandweerhelmen en bluspakken.

Specialismen

Naast deze 'brandweerfuncties' kennen we binnen de VRU ook verschillende brandweerspecialismen, die verdeeld zijn over specifieke posten in onze regio. Deze specialismen zijn:

  • Natuurbrandbestrijding
  • Rietenkapbrandbestrijding
  • Waterongevallenbestrijding
  • Hoogtereddingsteam
  • Quick Response Team

Bekijk onze speciale pagina over deze specialismen voor meer informatie en video's.

Welkom bij de brandweer!

Ben je geïnteresseerd? Lijkt het je wel wat om bij de brandweer te werken? 

Houd dan onze vacatures goed in de gaten. Regelmatig verschijnen daar vacatures voor nieuwe beroepsbrandweercollega's.

Of is de vrijwillige brandweer meer iets voor jou? Neem dan eens een kijkje op onze informatiepagina over de vrijwillige brandweer. Je kunt je aanmelden voor een vrijwillige brandweerpost bij jou in de buurt via het formulier onderaan die pagina.

Wie weet tot snel!