Stilstaan bij een jaar oorlog in Oekraïne

Op 24 februari vindt in en rondom de Jaarbeurs een landelijke bijeenkomst plaats voor vluchtelingen uit Oekraïne en de mensen die hen hebben opgevangen in Nederland. Het programma staat in het teken van stilstaan bij een jaar oorlog, herdenken, ontmoeten en elkaar steun en hoop geven voor de toekomst. De locatie is de Jaarbeurs (Hal 1) in Utrecht. Het is de plek die voor een groot deel van de vluchtelingen uit Oekraïne het eindpunt van hun vlucht markeerde en het startpunt werd van hun verblijf in Nederland.

logo

Het idee voor een centrale landelijke herdenkingsbijeenkomst komt uit de Oekraïense gemeenschap van Vital’nya in Utrecht. Bij Vital’nya - letterlijk huiskamer in het Oekraïens - komen sinds 1 april vorig jaar vluchtelingen uit Oekraïne samen om onder elkaar te zijn, lessen te volgen, culturele evenementen bij te wonen en deel te nemen aan groepsgesprekken traumaverwerking. Vital’nya heeft de Veiligheidsregio Utrecht, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de gemeente Utrecht bereid gevonden om het initiatief mede te faciliteren.

De Veiligheidsregio Utrecht heeft sinds april 2022 ongeveer 10.000 vluchtelingen kortdurend in de Jaarbeurs opgevangen en weer uitgeplaatst naar gemeenten met opvanglocaties. Tot en met de zomerperiode was het nog erg druk, dagelijks kwamen ongeveer 100 Oekraïners in de Jaarbeurs binnen. Daarna werd het rustiger en kwamen er gemiddeld 25 mensen per dag binnen. Ook rond de feestdagen was het weer een aantal weken drukker. Elke dag zijn tolken/vertalers aanwezig, een zorgteam, mensen om te registeren en te zorgen voor uitplaatsing naar huisvesting en daarnaast een cateringteam.

Leden van gastgezinnen, vrijwilligers, hulpverleners en medewerkers van de veiligheidsregio’s en overheden zijn van harte welkom op 24 februari. De tickets die voor dit evenement beschikbaar waren, zijn inmiddels uitverkocht. 

Meer informatie
Meer informatie over dit evenement is te vinden op: 
www.24lyutoho.nl

Ander nieuws

ghor
27/03/2023

Terugblik symposium ‘Zorgcontinuïteit bij rampen en crises’

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en het Netwerk Acute Zorg Midden-Nederland (NAZMN) organiseerden in samenwerking een prikkelend symposium voor zorgpartners in de niet-acute zorg. Dit alles met als doel het gesprek te voeren over het belang van een goede voorbereiding en (regionale) samenwerking bij het bestrijden van rampen en crises.

Lees meer
Ondertekening convenant.jpg
21/03/2023

Veiligheidsregio’s werken samen

Brandweer Gooi en Vechtstreek, Brandweer Flevoland en Brandweer Utrecht werken al jaren op verschillende terreinen samen. Bij een nadere kennismaking van de directies is er een nieuw convenant getekend in het kader van de interregionale inzet van de brandweer. 

Lees meer
KVO - Bouwmarkt Baarn
16/03/2023

Aandacht voor brandveiligheid met Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO)

Precies een jaar geleden, op woensdagavond 16 maart 2022, woedde een grote brand in de gloednieuwe loods van Bouwmarkt Baarn. De schade was enorm, maar bleef dankzij de brandwerende maatregelen die waren getroffen enigszins beperkt. Iris van der Schuit van de afdeling (Brand)Veilig Leven spreekt vestigingsmanager Hidde Kiers en Inkoper Roy Fluit van Bouwmarkt Baarn over de brand, de impact en waarom KVO binnen bedrijven belangrijk is.

Lees meer