Hoe kun je koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

Wat is koolmonoxide? 
Koolmonoxide, ook bekend als CO, is een geur- en kleurloos gas en staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet, maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Elk jaar overlijden in Nederland gemiddeld 5 tot 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging en honderden mensen belanden in het ziekenhuis.

Keurmerk CO vrij

Hoe komt CO vrij?
CO kan vrijkomen door een slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel. Een slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel, zoals een kachel, geiser, cv- of combiketel, hybride warmtepomp of rookgasafvoer, is meestal de oorzaak van het vrijkomen van het zeer giftige koolmonoxide. Wat gevaarlijk kan zijn voor jou en je gezinsleden of huisgenoten. Gelukkig kun je zelf veel doen om CO-vergiftiging te voorkomen.

Wat kan ik doen om CO-vergiftiging te voorkomen?
Om CO-vergiftiging te voorkomen, is het allereerst belangrijk dat je je verwarmingstoestel goed onderhoudt. Kies hierbij voor  een gecertificeerde installatiebedrijf. Vanaf 1 april 2023 mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven werken met gasverbrandingsinstallaties, zoals bijvoorbeeld een CV-ketel. Een gecertificeerd installatiebedrijf herken je aan hun logo (zie afbeelding). 

Tips en meer informatie over koolmonoxide

Wil je nog meer tips over hoe je CO-vergiftiging kunt voorkomen? Bekijk de video's en ga naar www.co-wijzer.nl voor alle informatie die je nodig hebt over koolmonoxide. 

Onderhoud aan je CV-ketel
Onderhoud aan je geiser.
Onderhoud aan je gashaard

Ander nieuws

ghor
27/03/2023

Terugblik symposium ‘Zorgcontinuïteit bij rampen en crises’

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en het Netwerk Acute Zorg Midden-Nederland (NAZMN) organiseerden in samenwerking een prikkelend symposium voor zorgpartners in de niet-acute zorg. Dit alles met als doel het gesprek te voeren over het belang van een goede voorbereiding en (regionale) samenwerking bij het bestrijden van rampen en crises.

Lees meer
Ondertekening convenant.jpg
21/03/2023

Veiligheidsregio’s werken samen

Brandweer Gooi en Vechtstreek, Brandweer Flevoland en Brandweer Utrecht werken al jaren op verschillende terreinen samen. Bij een nadere kennismaking van de directies is er een nieuw convenant getekend in het kader van de interregionale inzet van de brandweer. 

Lees meer
KVO - Bouwmarkt Baarn
16/03/2023

Aandacht voor brandveiligheid met Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO)

Precies een jaar geleden, op woensdagavond 16 maart 2022, woedde een grote brand in de gloednieuwe loods van Bouwmarkt Baarn. De schade was enorm, maar bleef dankzij de brandwerende maatregelen die waren getroffen enigszins beperkt. Iris van der Schuit van de afdeling (Brand)Veilig Leven spreekt vestigingsmanager Hidde Kiers en Inkoper Roy Fluit van Bouwmarkt Baarn over de brand, de impact en waarom KVO binnen bedrijven belangrijk is.

Lees meer