Risico’s in jouw omgeving

Het is nooit precies te voorspellen welke risico's uiteindelijk een echt gevaar opleveren in jouw omgeving. Veiligheidsregio Utrecht kan wel een aantal belangrijke risico's benoemen waar bewoners in deze regio extra rekening mee moeten houden. Door je te informeren, helpen we je om beter voorbereid te zijn op een ongeluk.

De risico's

Een volledig uitgebrand huis wordt nageblust door de brandweer.

Woningbrand

Het is vaak in het nieuws: brand. Ieder jaar zijn er zeker 6.000 woningbranden in Nederland.

Lees meer over woningbrand
de zon

Stralingsongeval

In de provincie Utrecht hebben we geen kerncentrales. Toch bestaat het risico dat er een ongeluk plaatsvindt waarbij radioactieve straling vrijkomt.

Lees meer over stralingsongeval
Thermometer met zakdoekjes

Ziektegolf of epidemie

Als in korte tijd veel mensen ziek worden en hetzelfde ziektebeeld hebben, noemen we dat een ziektegolf, epidemie of zelfs pandemie. Deze besmettelijke ziektes ontstaan vaak door virussen en bacteriën.

Lees meer over ziektegolf of epidemie
vlag in het water

Overstroming

De provincie Utrecht ligt tussen de rivieren Nederrijn, de Lek en het IJsselmeer. Dijken en andere waterkeringen houden het water uit de grote meren en rivieren buiten de deur. Ondanks deze bescherming kan het toch misgaan.

Lees meer over overstromingen
brandweerauto spuit water in natuurgebied

Natuurbrand

De zomers in Nederland worden steeds warmer. De kans op lange periodes van droogte neemt toe. Natuurbranden ontstaan makkelijk als het warm en droog is en zijn moeilijk te blussen.

Lees meer over natuurbrand
veel mensen in een park

Mensenmassa en paniek

Bij grote evenementen, festivals, sportwedstrijden en in drukke winkelstraten komen veel mensen bij elkaar. Het is mogelijk dat er in zo’n mensenmassa paniek ontstaat. 

Lees meer over mensenmassa en paniek
Politieagente legt haar hand op schouder van een vrouw

Terreuraanslag

Een terreuraanslag is in heel Nederland een risico. Bij terrorisme gebruiken mensen of groepen mensen geweld om hun religieuze of politieke doelen te bereiken.

Lees meer over terreuraanslag
Onweer boven land

Extreem weer

Harde regen, windstoten, onweer, sneeuw en ijzel of extreme hitte. We hebben steeds vaker te maken met extreem weer. Het KNMI waarschuwt met de kleurcodes geel, oranje en rood voor de mogelijke gevaren van het weer.

Lees meer over extreem weer
Brandweer betreedt pand

Gevaarlijke stoffen

Sommige bedrijven in regio Utrecht werken met gevaarlijke stoffen, zoals LPG, ammoniak en chloor. Deze stoffen zijn gevaarlijk omdat ze giftig, brandbaar of explosief zijn.

Lees meer over gevaarlijke stoffen
Cyberaanval

Cyberaanval

Een cyberaanval is het expres onklaar maken van computers, websites of servers. De systemen worden besmet met een virus of gekraakt.

 

Lees meer over een cyberaanval
Nutsvoorziening

Uitval van stroom, gas of water

In Nederland is er meestal stroom, komt er schoon water uit de kraan en hebben we gas om het huis te verwarmen, te douchen of te koken op het gasfornuis. Toch kan het gebeuren er geen stroom, gas of water meer is.

Lees meer over uitval van stroom, gas of water
Brand

Explosie en instortingsgevaar

Een explosie ontstaat vaak door een gaslekkage of wanneer er een grote brand is. Door een explosie kunnen bijvoorbeeld muren instorten en het glas uit de ramen springen. Het is belangrijk om jezelf en anderen dan snel in veiligheid te brengen.

Lees meer over explosie- en instortingsgevaar
Ongeval

Ongeval op weg, water en spoor

De provincie Utrecht is een landelijk verkeersknooppunt van wegen, spoorlijnen en water. De weg en het spoor worden gebruikt voor personenvervoer of het vervoer van goederen, waaronder ook gevaarlijke stoffen.

Lees meer over ongeval op weg, water en spoor
Brandweervrouw met rookmelder

Koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) is een gas dat je niet ziet, ruikt of proeft. Het kan onder andere vrijkomen wanneer er te weinig zuurstof aanwezig is voor een goede verbranding in bijvoorbeeld de kachel, geiser of cv-installatie.

Lees meer over koolmonoxide
Uitgedroogde maïs

Droogte

Nederland heeft bijna elk jaar een periode waarin er weinig regen valt. Er verdampt dan meer water dan er regen valt. Dit noemen we droogte. 

Lees meer over droogte