Als de sirene gaat

WAS-paal

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt de sirene getest. Je hoeft dan niks te doen. Hoor je de sirene op een ander moment? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand.

Heb je de sirene niet gehoord?
Als je de sirene niet hoort, kun je dit doorgeven door een e-mail te sturen naar paraatheid@vru.nl. Vermeld hierbij de desbetreffende postcode van de plaats waar je op dat moment was. De sirenes zijn bedoeld om buiten te horen. Als je ze binnen niet hoort, is dat geen probleem en hoef je niets door te geven. Het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat eigenaar is van het systeem, heeft de verdeling van de WAS-palen erop ingericht dat ze buiten te horen zijn, niet binnen. De redenering hierachter is dat mensen die buiten zijn wel naar binnen moeten, maar niet andersom. De sirene wordt niet getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen.

Dit moet je doen als de sirene gaat

De sirene kan bijvoorbeeld waarschuwen voor gevaarlijke stoffen in de lucht. De sirene klinkt alleen in het gebied waar gevaar dreigt. Wat moet je doen als de sirene gaat:

  • Ga naar binnen;
  • Sluit ramen en deuren;
  • Luister naar de calamiteitenzender.

Ga naar binnen

Binnen loop je het minste gevaar. Dat geldt voor iedereen. Ben je buiten? Ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. De schoolleiding vangt hen op. Zit je in de auto? Parkeer die dan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kan dit niet, zet dan de auto stil (motor en ventilatie uit) langs de kant van de weg en blijf in de auto. Geef anderen de mogelijkheid bij jou te schuilen. Waarschuw hen als ze de sirene niet horen.

Sluit ramen en deuren

De sirene is een teken dat er misschien gevaarlijke stoffen in de lucht zitten of komen. Sluit ramen, deuren en andere openingen in jouw woning. Denk ook aan tussendeuren, roosters, ontluchtingskokers en schuiven. Ga in iedere ruimte na waar buitenlucht naar binnen komt en sluit die openingen af. Zet als dit mogelijk is de mechanische ventilatie uit (de stekker zit vaak in de meterkast) of zet het systeem op de laagste stand. Plak de afvoer van ventilatie en openingen af (met kranten of plastic).

Luister naar de calamiteitenzender

Als de sirene gaat, zijn RTV Utrecht (televisie) en Radio M (radio, FM 93.1) de officiële calamiteitenzenders. Op deze zender vertelt de overheid wat er aan de hand is. Ook kan het zijn dat je bericht krijgt van NL Alert. Je krijgt instructies en adviezen: volg die op. Bij een nationale ramp is de rampenzender Nederland 1 of Radio 1. Als er een crisis is, kan het zijn dat op www.crisis.nl meer informatie wordt gegeven.

Woordvoerders

Volg ook onze woordvoerders op Twitter via voor alle informatie over lopende incidenten.

Noodpakket

Om je voor te bereiden op een noodsituatie die langer duurt, adviseren we om een noodpakket te maken.