Als de sirene gaat

WAS-paal

Als de sirene gaat, dreigt er acuut gevaar. Bijvoorbeeld door het vrijkomen van gevaarlijke stoffen. Ga dan zo snel mogelijk naar binnen of blijf binnen. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meerdere gemeenten zijn, maar ook alleen in een woonwijk

Sirenetest 

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur testen alle gemeenten in Nederland of de sirene werkt. Je hoeft dan niks te doen. De sirene wordt niet getest op nationale en religieuze feestdagen en Dodenherdenking.

Als je de sirene niet hoort

Als je de sirene niet hoort, kun je dit doorgeven door een e-mail te sturen naar paraatheid@vru.nl. Vermeld hierbij de desbetreffende postcode van de plaats waar je op dat moment was. 

Wat je moet doen als de sirene gaat

  • Gaat de sirene op een ander tijdstip dan op de testmomenten, dan dreigt er gevaar in je omgeving. Ga dan zo snel mogelijk naar binnen of blijf binnen.
  • Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. De schoolleiding vangt hen op. 
  • Als je ziet dat andere mensen de sirene niet horen, waarschuw ze dan. Geef anderen de gelegenheid om bij jou te schuilen.

Calamiteitenzender

Volg de berichten van de overheid op de calamiteitenzender Radio M (FM 93.1) of via de website of het TV-kanaal van RTV Utrecht. Of volg de woordvoerders van de Veiligheidsregio Utrecht op Twitter. Ook kan het zijn dat je bericht krijgt van NL Alert. Houd je aan de instructies.

Bij een nationale ramp is de rampenzender Nederland 1 of Radio 1.  Actuele informatie vind je ook op crisis.nl.

Als je buiten bent

  • Ga zo snel mogelijk naar binnen. 
  • Ben je niet in de buurt van je huis? Ga dan het dichtstbijzijnde gebouw in.
  • Zit je in de auto? Parkeer die dan en ga zo snel mogelijk een gebouw in. Kan dat niet, blijf dan in de auto. Zet motor en ventilatie uit en houd de ramen en portieren gesloten.

Als je binnen bent

  • Sluit alle ramen, deuren, roosters en openingen. 
  • Zet de (mechanische) ventilatie uit. De stekker zit vaak in de meterkast. Of zet het ventilatiesysteem op de laagste stand.
  • Plak de ventilatieafvoer en andere openingen af met bijvoorbeeld kranten of vuilniszakken.

Weet wanneer het buiten weer veilig is

De situatie is pas veilig als je van de hulpdiensten, via de calamiteitenzender of NL Alert hoort dat het gevaar voorbij is. Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat je weer naar buiten kunt. Zorg daarom voor een noodvoorraad in huis.