Brand komt veel voor; jaarlijks vallen er doden en gewonden, vooral in woningen - maar ook bij brand in bedrijven. De meeste slachtoffers vallen door het inademen van de giftige rook. Bij droog weer vormt natuurbrand een extra risico, vanwege de vele natuurgebieden in de regio.

Wat kunt u doen?

De website brandweer.nl staat boordevol tips om de kans op brand zo klein mogelijk te maken. Hoe maakt u uw huis brandveilig? Hoe zorgt ervoor dat een dagje uit niet eindigt in een bosbrand? U vindt er informatie over rookmelders, veilig klussen en andere voorzorgsmaatregelen. En uiteraard leest u wat u moet doen als het tóch misgaat. Is er iets aan de hand en krijgt u een bericht van NL Alert? Volg dan de aanwijzingen uit dat bericht op.

Natuurbrand

Tijdens het droge seizoen is de kans op een natuurbrand groter. Op de website natuurbrandrisico.nl  ziet u in welke regio's er een verhoogd risico is. Als u in de natuur loopt tijdens een droge, wame periode, kunt u zelf extra alert zijn. Bekijk ook de tips op de website van de brandweer.

Wat doet de VRU?

De brandweer in de regio is dag en nacht paraat om kleine en grote branden te bestrijden. De brandweer geeft daarnaast advies aan bewoners en bedrijven om brand te voorkomen. Ook voert zij controles uit in opdracht van de gemeente. De brandweer heeft speciale middelen voor de bestrijding van natuurbrand en maakt plannen voor het organiseren van de bestrijding. Ook houdt de VRU zich bezig met het informeren van instellingen en bedrijven in natuurgebieden, zoals campings en zorginstellingen, over de risico's van natuurbrand. Tot slot ondersteunt zij deze instellingen en bedrijven bij de voorbereiding op natuurbrand.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie de website natuurbrandrisico.nl  en de tips op de brandweerwebsite. Meer informatie over de risico's in onze regio vindt u in het Regionale Risicoprofiel, onder Besluiten en publicaties. Op www.risicokaart.nl vindt u de risico's in uw omgeving. Als u nog vragen heeft, kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.