VRU Brandweer zet een roadshow in om bewoners van de regio Utrecht bewuster te maken van brandveiligheid. Tijdens de roadshow is het mogelijk met een virtual reality-bril te ervaren wat er gebeurt wanneer er in huis plotseling brand uitbreekt.

Burgemeester Titia Cnossen van Woudenberg ziet in de slaapkamer rook onder de deur vandaan deur komen en haar eerste gedachte is: ik moet hier onmiddellijk weg! “De deur openen bij brand is natuurlijk fout, maar ik raakte even helemaal in de war.”
Gelukkig gaat het niet om een échte brand, maar een levensechte simulatie met een virtual reality-bril van VRU brandweer. “Ik vind het een waardevolle ervaring, goed dat de VRU op deze eigentijdse manier met bewoners in de regio in gesprek gaat over brandveiligheid.”
Ze maakt kennis met de bril tijdens een informatiebijeenkomst van de VRU. Die zet het voorlichtingsconcept sinds augustus in op diverse plekken in de regio als onderdeel van een roadshow. In opblaasbare tenten kan iedereen een brand ‘beleven’.HW0A0224 800

Eigentijdse aanpak draait om beleving
“Voorheen deelden we vaak flyers uit om brandveiligheid onder de aandacht te brengen. Daar reageren mensen positief op, maar de vraag is of de kennis echt  blijft hangen. Uit onderzoek weten we dat als mensen iets echt beleven, dat veel meer effect heeft. We zijn daarom gaan zoeken naar nieuwe middelen om het onderwerp brandveiligheid op een aansprekende manier onder de aandacht te brengen,” zegt VRU-voorlichter Michiel Bult.
Via de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland kwam de VRU in aanraking met de bril. “Onze collega’s hebben ook een bijbehorende app ontwikkeld die iedereen kan downloaden. Tijdens de roadshows krijgt iedereen die dat wil een cardboard VR-bril mee naar huis om de ervaring met anderen te delen.”

Winst boeken op brandveiligheid
De VRU zet de roadshow onder meer in tijdens weekmarkten in de regio. Het streven is iedere gemeente twee keer per jaar aan te doen. “Het is een nieuwe aanpak, dus we moeten de beste werkwijze in de praktijk en in overleg met de gemeenten ontdekken. Misschien zijn er bijvoorbeeld wel geschiktere plekken om in gesprek te gaan met bewoners, we staan open voor goede ideeën.”
De roadshow is onderdeel van het programma stimulerende preventie waarmee de VRU steeds nadrukkelijker, en op eigentijdse manieren, contact zoekt met bewoners en instellingen in de regio om ze bewust te maken van hun rol bij het voorkomen van branden. “De roadshow spreekt jongeren absoluut aan, het concept past helemaal in hun digitale wereld. Maar voor ons is de bril middel en geen doel: we hopen natuurlijk dat mensen er zelf voor zorgen dat er thuis geen brand ontstaat. Het draait uiteindelijk om bewustwording.”
En op dat terrein valt zeker nog winst te behalen, vindt ook Titia Cnossen. “Op het gebied van repressie hebben we alle middelen inmiddels wel in stelling gebracht. Wanneer 112 eenmaal is gebeld, loopt alles wel. Maar het gaat juist om de winst die er nog te boeken is vóór dat telefoontje.”
Brandveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid, zegt ze. “Van gemeenten en de VRU, maar ook van bewoners zelf. Daar is de roadshow volgens mij zeker een geschikt middel voor, ik heb heel goede verwachtingen!”