Een afwisselend programma met veel nuttige informatie en prima gepresenteerd. Raads- en collegeleden waren zonder uitzondering lovend over de informatiebijeenkomst die de VRU onlangs voor hen belegde in het Provinciehuis. “Het verhaal dat ik hoor, geeft veel vertrouwen.”

Nona Salakory, HW0A0257 280steunfractielid voor GroenLinks in Baarn, draagt een zuurstoffles van 20 twintig kilo op haar rug. Zo kan ze even voelen hoe zwaar het werk van een brandweerman letterlijk is. “Behóórlijk zwaar,” zegt ze met een zucht en een lach. “Je ademhaling moet echt wennen aan zo’n zware fles, dat heb ik me nooit gerealiseerd. Ik heb grote bewondering voor de uitvoerende veiligheidsmedewerkers van de 26 VRU-gemeenten, hun passie is geweldig.”

Energiek programma
Er is vanavond volop ruimte voor actie, niet alleen tijdens de pauze in het programma, maar ook al vooraf en na afloop. Wie wil, kan een virtual reality bril opzetten en zich in een brandend huis wanen. De VRU gebruikt dit ‘belevingsconcept’ sinds kort om bewoners in de regio bewust te maken van hun rol bij het voorkomen van branden.
Maar het programma zelf heeft eveneens een levendig karakter. Aan de hand van een animatiefilm gaat algemeen directeur VRU Peter Bos in op de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren. Na hem vertelt directeur brandweerrepressie Bas van den Hemel onder meer een indrukwekkend verhaal over de gezamenlijke aanpak van vier incidenten in de regio op één dag: twee zeer grote branden, nog een stevige woningbrand en tenslotte een verkeersongeval. “Wil je dat allemaal gecoördineerd aanpakken, dan heb je de VRU nodig.”

HW0A0275 280Na de pauze praat Ivonne Vliek, programmamanager Stimulerende preventie, het publiek bij over het beleid, met name de aandacht voor jongeren en bewoners die minder zelfredzaam zijn. Keesjan Steverink, beleidsadviseur crisiscommunicatie, houdt tenslotte een prikkelend betoog over NL-Alert en de toekomstige mogelijkheden daarvan.

De kracht van regionale samenwerking
De raads- en collegeleden, een kleine zestig in totaal, zijn onder de indruk van de presentaties. Fred Schenk, raadslid voor de liberalen in Bunnik, zet al voor de pauze een enthousiast bericht op Twitter over de natuurbrandvoertuigen die de VRU aanschaft. “En op het hoogtereddingsteam van de VRU waar we net een filmpje over zagen, mag je als regio ook best trots zijn.” Hij noemt de bijeenkomst bijzonder waardevol. “Je wordt bijgepraat over de meest actuele ontwikkelingen en krijgt mooie voorbeelden van de kracht van regionale samenwerking voorgeschoteld. De VRU doet belangrijk werk, vooral op het gebied van communicatie tussen de deelnemende gemeenten.”
Hij krijgt bijval van Sybren van der Velden, voorzitter van de VVD in Wijk bij Duurstede/Cothen/Langbroek. “Dankzij de samenwerking binnen de VRU kun je veiligheidskwesties effectief aanpakken. Het is fantastisch hoe iedereen elkaar steunt op een dag met vier grote incidenten.” De presentatie van Bas van den Hemel is voor hem aanleiding vragen te gaan stellen in de gemeenteraad. “Het is niet altijd makkelijk om brandweervrijwilligers te krijgen. Een jeugdbrandweer kan een kweekvijver zijn, maar die hebben wij niet. Ik weet niet of het ooit is geprobeerd, maar volgens mij liggen daar kansen.”

Gerolf Bouwmeester, nog maar vijf dagen burgemeester van Leusden, schudt veel handen na afloop van de bijeenkomst. Tussendoor wil hij wel kwijt onder de indruk te zijn van het brede werkterrein van de VRU zoals dat tijdens de bijeenkomst is getoond. De mooiste voorbeelden? “Die van het hoogtereddingsteam en de samenwerking tijdens die incidentrijke dag. Die is niet alleen mooi, maar ook noodzakelijk.” Hij kijkt al uit naar een vervolg. “En ik weet dat raadsleden heel druk zijn, maar wat mij betreft zijn er de volgende keer nóg meer aanwezigen.”

 HW0A0183 280HW0A0198 260HW0A0285 280HW0A0310 260HW0A0345 280HW0A0189 280